Реклама / Ads
65| 5781 |19.09.2011 НОВИНИ

Плевнелиев: Ние изповядваме нова политика

.
Българското членство в Шенген бе темата, която постави на изпитание кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Плевнелиев-Попова. Това стана по време на срещата им с европейските посланици у нас, на която трябваше да ги запознаят със свършеното в техните ведомства за изминалите две години.
 


Съвместната пресконференция на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова и дипломатите от ЕС стана повод за ожесточени въпроси към холандския посланик Карел Ван Керстен във връзка с позицията на страната му относно присъединяването на България към Шенгенското пространство.


Росен Плевнелиев посочи, че на срещата е обсъждана темата Шенген и там  посланикът на Холандия е обяснил, че решението на холандското правителство да ни блокира за Шенген се базира на действия на предишното правителство.

Холандският дипломат обаче поправи Плевнелиев, заявявайки, че тяхното решение се базира на пропуски както на предходната власт, така и на настоящата по Механизма за сътрудничество и оценка. Нещо повече – той  призова темата Шенген да не влиза в предизборната кампания.


По думите на дипломата това решение е на правителството, но предстоят разговори с българския външен министър в Ню Йорк, където заедно с други негови колеги от Холандия темата България в Шенген ще продължи да бъде обсъждана на политическо ниво.

На свой ред Росен Плевнелиев не се поколеба категорично да заяви, че подкрепя реакцията на външно министерство и позицията на министър Николай Младенов.
 
На този етап, обаче, следващата седмица Холандия няма да подкрепи шенгенската перспектива за страната ни, стана ясно на пресфонференцията.


На бизнес закуската с посланиците Плевнелиев и Попова са обяснили и какво предстои в работата на правосъдното и регионалното министерство, като са уверили, че ще има пълна приемственост в работата на ведомствата, които досега са ръководели.

Посланиците са изразили задоволство от постигнатото до сега. Обсъдено е и как като кандидат президентска двойка ще подкрепят приоритетите на страната ни.


Ние изповядваме нова политика. България върви напред и прави много ясна заявка за надграждане на всичко, което е постигнато, заяви Плевнелиев.

Маргарита Попова от своя страна подчерта отличната работа с дипломатите от ЕС. В разговора са били засегнати и въпроси, свързани конституционната рамка в страната и възможностите на президента и вицепрезидента да правят политика в рамките на конституцията. Попова е уверила посланиците, че страната ни ще върви упорито напред и нагоре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5104 |18.09.2011 Р. Плевнелиев: В компроматни войни не участвам! . 32| 4839 |18.09.2011 М. Кунева получавала заплахи, да не се занимава с политика . 44| 5480 |17.09.2011 Г. Първанов: Оставам в политиката, за да вдигна летвата . 164| 6494 |15.09.2011 Камата застана зад Плевнелиев: В България вече има мъжкари като мен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads