Реклама / Ads
77| 5069 |10.05.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: Украинската криза трябва да ни върне към истинските ценности

.
Събитията в Украйна трябва да върнат европейските политици към истинските ни ценности. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев в лекция, която изнесе в Щутгарт на 9 май по повод Деня на Европа, цитиран от прессекретариата на президентството.
 

„Събитията в Украйна ни показаха, че не можем да приемем мира и стабилността в Европа за даденост. Като част от ЕС и НАТО една страна не трябва да си изгражда фалшиво чувство за сигурност, защото вече виждаме ясни признаци за промяна на демократичния ландшафт в Централна и Югоизточна Европа.

Само чрез едно задълбочено евроатлантическо партньорство регионът е в състояние да се защити от негативно развитие. Инструментите за това са изграждането на работещи държавни институции, активно гражданско общество и интензивна икономическа и политическа интеграция в Европа", подчерта Росен Плевнелиев. Президентът предупреди, че забавяне на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани ще направи региона по-уязвим за дестабилизиращи влияния от фактори извън евроатлантическата общност. „Югоизточна Европа има повече нужда от „меката сила" на ЕС.

Можем да се гордеем с това, че нашите общества преминаха успешно през една огромна социална и политическа трансформация, но Балканите все още са нестабилни и уязвими на влиянието на външни сили", заяви Плевнелиев, който определи като най-големия успех на страните от региона стабилното им завръщане към пътя на демокрацията и европейските ценности. В лекцията си президентът очерта икономическите предимства за България от членството в Европейския съюз. „Но идеята за един общ Европейски съюз излиза далеч извън рамките на икономическите и финансови измерения. Обединена Европа бе създадена от желанието на народите да живеят в мир. След Втората световна война виждаме едно драстично подобрение на благосъстоянието на населението такова, каквото никога преди това не е имало в Европа.

Възможно е напоследък да сме изгубили фокус, но руската агресия в Украйна трябва да върне всички европейски политици обратно към нашия общ фундамент и истинските ни ценности", каза Плевнелиев. Президентът изтъкна, че сме свидетели на националистическа и популистка реторика, която поставя под въпрос някои от най-големите постижения на Европейския съюз - общата валута, общия пазар, свободата на придвижване и процеса на разширяване. „Наше задължение е да не допуснем краткосрочни политически интереси да подкопаят основите на европейския проект". Това каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че вотът за ЕП, който ще се проведе в държавите членки от 22 до 25 май, ще определи посоката на развитието на Европейския съюз през следващите 5 до 10 години. „Най-могъщото оръжие на Европа е нейното единство и това, че всеки е важен. Няма да бъдем силни, ако се разделим на център и периферия и градим Европа на две или повече скорости.

Ако за някои Балканите са периферия на ЕС, то за други, като Русия, те се намират в центъра на стратегическите интереси. В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения. Една нова, втора, фаза на демократичното развитие на Югоизточна Европа трябва да бъде подкрепена", каза Плевнелиев, цитиран от Дарик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 5435 |09.05.2014 Плевнелиев: Русия не работи за намаляване на напрежението . 20| 5074 |09.05.2014 Чобанов: Бизнесът излиза от криза . 62| 6224 |05.05.2014 Плевнелиев: Армията прогресивно обеднява . 52| 6747 |26.04.2014 CNN: Украинската криза заплашва Европа с нов Чернобил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads