Реклама / Ads
13| 5385 |29.10.2012 НОВИНИ

Плевнелиев: Аз винаги се моля за добро и за здраве

.
Президентът Росен Плевнелиев
"Аз винаги се моля за едно – за добро, за здраве. Моля се, на нашия любим Патриарх, Бог да му даде още живот, да е здрав, да пази църквата, да е единна, да е силна”. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който тази сутрин посети Съборната Света литургия за 98-мия рожден ден на патриарх Максим в храма "Св. Александър Невски".
 

Държавният глава посочи, че църквата е наш духовен стълб – на семействата, на хората. „И много ми се иска това, което той успя да направи – да я удържи единна, стабилна – така да бъде и занапред. Имаме нужда от нашата църква, която да ни показва пътя напред за добро и да бъдем в синхрон със себе си, със сърцата си, вярващи, но и силни", каза още Плевнелиев, съобщава „Стандарт”.

Главата на Българската православна църква днес навършва 98 години, но няма да участва в тържествата за рождения си ден. Преди дни той беше приет в правителствена болница заради отпадналост, а лекарите препоръчаха известно време да си почива. Литургията се води от сливенския митрополит Негово Високопреосвещенство Дядо Йоаникий.

Молим се Бог да дава сили на патриарх Максим, заяви пък отец Божидар Маринов, ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария "Свети Иван Рилски". Отец Божидар допълни, че всички се молят Бог да укрепва силите на патриарх Максим, защото е трудно, особено на неговата възраст, когато е натоварен с такива отговорности.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 година в троянското село Орешак. Гражданското му име е Марин Найденов Минков. Завършва Софийската духовна семинария през 1935 година, а три години по-късно постъпва в Богословския факултет на Софийския университет. През 1941 година в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

„Слава Богу, Господ ни даде и днес да се радваме, защото вчера беше неделната литургия и празнувахме символично 100-годишнината на храма "Св. Александър Невски", каза каза още свещеникът.

В църковните служби днес ще участват и духовниците от Света гора, които донесоха на 27 октомври от Атон копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно есть".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5885 |28.10.2012 Червен код в Смолян и Кърджали; жълт-почти навсякъде . 29| 5961 |25.10.2012 Борисов: Дружба с Русия винаги, но честна . 14| 5231 |22.10.2012 Плевнелиев: Работим денонощно за разкриването на атентата в Бургас . 27| 5078 |14.10.2012 Плевнелиев: ВВС имат нужда от нова техника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads