Реклама / Ads
0| 3987 |22.12.2017 НОВИНИ

Почетоха и припомниха подвига на загиналите в мисията в Ирак

.
Карлово
Ритуалът се проведе днес пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в град Карлово и в него участваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, ръководният състав и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, роднини и близки на загиналите, граждани.
 

„По време на българското участие в операцията на коалиционните сили в Ирак от 2003 г. до 2008 г. Република България участва с 11 военни контингента и за жалост бяха дадени 13 свидни за Родината жертви. Днес ние почитаме светлата им памет и се прекланяме пред техния героизъм. От името на ръководството на Министерството на отбраната и лично от мое име искам да изкажа най-дълбоки чувства на уважение и признателност към куража, смелостта, мъжеството и достойнството на тези български синове, да изкажа почитта си към тяхната нечовешка сила на духа и отстоявана до последно воинска доблест и чест.“ Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков на военния ритуал - панихида в памет на българските военнослужещи, загинали при изпълнение на своя воински дълг в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, съобщава Пресцентърът на МО.

Ритуалът се проведе днес пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм в град Карлово и в него участваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, ръководният състав и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, роднини и близки на загиналите, граждани.

„Битката с тероризма, изграден на радикална религиозна основа, трябва да се води там, където той възниква и черпи сили, за да не допуснем внос на чужди интереси на българска земя, да опазим границите от нежелани гости, да посрещаме предизвикателствата преди те да са достигнали нашата територия“, категоричен беше заместник-министърът на отбраната. „Подвигът и саможертвата на българските воини няма да бъдат забравени! Те ще останат завинаги в пантеона на българската бойна слава“, заяви той.

„Чувстваме за повече от нужно да се поклоним дълбоко на тези момчета, които оставиха живота си в далечните страни, изпълнявайки докрай своя войнски дълг. Те останаха верни на поетата отговорност – да представляват страната ни по най-добрия начин“, каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. „С отношението си към военната служба, с достойното изпълнение на своите задължения, с мъжеството и себеотрицанието си, със зачитането на общочовешките ценности и съпричастността си към извоюване правото на свободен и демократичен живот за гражданите на тези страни – те заслужиха почитта ни завинаги“, заяви той и допълни: „Ние трябва да говорим за тях, да си спомняме изживените с тях трудности и радости. Защото споменът за тях е памет за Българската армия. Защото те са героите на новата ни военна история. Защото и сега, и в бъдеще, ще ги нареждаме сред хилядите български войни, допринесли за българската бойна слава“.

Военен ритуал - панихида в знак на признателност към героизма на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак, се проведе днес и в гр. Плевен. Беше отслужен молебен в памет на  офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров,  Гърди Гърдев и Димитър Димитров и на загиналите при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Военнослужещите от военно формирование 22 160 – Плевен отдадоха почит с едноминутно мълчание и поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4328 |29.10.2017 В Москва почетоха жертвите на сталинисткия терор . 0| 4989 |02.08.2017 Борисов и Заев почетоха Гоце Делчев . 1| 3654 |06.02.2017 Почетоха паметта на загиналите в потопа в с. Бисер . 7| 7567 |03.01.2017 Подвигат и на Симеон Дянков обвинение, прокуратурата го издирва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads