Реклама / Ads
5| 5293 |05.04.2011 НОВИНИ

МЗ подхвана аптеките заради антибиотиците

.
Масови проверки по аптеките започнаха експерти от изпълнителната агенция по лекарствата. Целта е да се види дали антибиотиците се продават с рецепти, както е разписано в нормативните документи, съобщиха от здравното министерство.
 

Според данни на МЗ българските пациенти приемат 80% от антибиотиците в домашни условия, едва 20% се поставят в болниците. Това съотношение в западноевропейските страни е още по-поляризирано – употребата на антибиотиците извън болниците стига до 95%.

Тези данни показват, че е изключително важно употребата на антибиотици да става само по лекарско предписание и след вземане на материал за микробиологично изследване. Точно такава е практиката в икономически развитите страни.

За съжаление в България невинаги лекарите назначават антибиотик след микробиологично изследване. По-опасната тенденция обаче е, че пациентите много често прибягват до самолечение и си купуват антибиотик, без да е предписан от медицински специалист.

Две трети от нарушенията при проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата в аптеките са за даване на лекарства с рецепта без клиентът да е имал такава, показват данните за 2010 г.

От 228 наказателни постановления през миналата година, 157 са били за отпускане на лекарствени продукти без рецепта, а наложените глоби са в размер на 600 000 лв. (от 1000–3000 лв.).

Неправилната употреба на антибиотиците е изключително тревожна тенденция в целия свят. Тя води до развиването у хората на резистентност към тези медикаменти, тоест те спират да действат и бактериите продължават развитието си.

Резистентност могат да изградят всички видове бактерии. Тя се дължи на мутация в клетката, която помага на бактерия да преживее неблагоприятните условия. Тази мутация се предава в потомството, а чрез различни механизми може да се предаде и между неродствени бактерии.

Основен фактор при селекцията на резистентни бактерии в случая се явяват антибиотиците. Когато едни бактерии от един щам придобият резистентност към три и повече групи антибиотици, казваме, че щамът е полирезистентен.

Хората трябва да употребяват антибиотици само по лекарско предписание, и то за конкретния случай. Антибиотик, помогнал на пациент преди година, сега при друга инфекция може да не е ефективен. При съмнение за инфекция всеки трябва да търси медицинска помощ, а не да се самолекува, съветват от здравното министерство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7022 |31.03.2011 Губим европари заради слаба местна администрация . 13| 5853 |30.03.2011 Предупреждаваме остро Турция заради шапа . 6| 5723 |29.03.2011 Лекарствата поскъпват заради контрабанден износ? . 6| 5119 |25.03.2011 Заради нестабилен характер е била драмата в Сливен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads