Реклама / Ads
13| 5845 |30.03.2011 НОВИНИ

Предупреждаваме остро Турция заради шапа

.
Мирослав Найденов
Подготвя се нота до турската страна, която премиерът Борисов ще изпрати с настояване за по-решителни мерки в борбата с шапа от страна на южната ни съседка.
 

Това оповести в кулоарите на Народното събрание земеделският министър Найденов, който докладва пред депутатите за ситуацията със заразените села в Бургаско.

Веднага е информирана и Европейската Комисия за новото огнище на шап в община Средец, заяви министърът.

Над 1000 огнища на шап има на територията на Турция, които ту се активират, ту затихват, каза още министърът на земеделието. Страната ни е поискала южната ни съседка да поеме по-голям ангажимент за преодоляване на заразата от шап на нейна територия. Щамът е азиатски тип, но е различен от щама в село Кости, уточни още Мирослав Найденов.

Днес започва среща на ниво зам.-министри от МЗХ, МВнР, МВР и МО, на която ще бъде обсъдена ситуацията. Найденов каза, че ще бъде изградена ограда по турската граница, която да пречи на свободното движение на животни.

На 100% държавата ще финансира изграждането на тези огради, подчерта министър Найденов и уточни, че тази ограда няма да бъде "Берлинска стена" между Турция и ЕС.

В кулоарите на НС земеделският министър каза, че България ще настоява за по-големи обезщетения от страна на ЕК.

Ще бъдат компенсирани не само стопаните на убитите заразени животни, но и тези стопани, чиито животни заради заразата не могат да бъдат изведени на паша. те ще получат финансова помощ по програма De minimis на ДФ "Земеделие" за закупуване на фураж.

До момента са унищожени всички животни в селата, в които е констатирана зараза от шап, заяви от парламентарната трибуна Найденов. Изслушването му започна 10 минути преди края на днешния работен ден на депутатите.

Към момента са предприети абсолютно всички мерки, подчерта министърът, който дойде от министерски съвет, където в рамките на редовното заседание е коментирана и ситуацията, свързана с шапа.

Не са изплатени още обезщетенията заради първото огнище от шап в с. Кости, алармираха по-рано днес депутати от ГЕРБ. Рано тази сутрин те са се срещнали със земеделския министър Мирослав Найденов Не са изплатени и компенсациите за пропуснати ползи.

Вчера стана ясно, че фермери от Бургаско са протестирали пред сградата на губернатора на областта.

Сред притесненията им, като основни се откроиха невъзможността да изхранват затворените в оборите и кошарите животни, както и да реализират готовата продукция на пазара. Тревожни са и опитите за незаконно изнасяне и търговия на животни и животински продукти, което може да доведе до разпространение на болестта и да нанесе фатални последици.

От БСП подложиха на тежка критика действията на правителството. Според социалистите управляващите не се справят с шапа. От БСП не са доволни от "отчета" на министъра. Антон Кутев посочи, че на правителството му трябвали няколко месеца, за да осъзнае, че на българо-турската граница трябва да има поне една мрежа. Отговорността за проблема е изцяло на правителство, категорични са социалистите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5720 |29.03.2011 Лекарствата поскъпват заради контрабанден износ? . 6| 5108 |25.03.2011 Заради нестабилен характер е била драмата в Сливен . 4| 4941 |24.03.2011 Погнаха попове заради трудовите им договори . 12| 4876 |23.03.2011 Токът ни с 3% по-скъп заради неработеща ТЕЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads