Реклама / Ads

5| 6230 |31.03.2011

Губим европари заради слаба местна администрация

.
Слабата местна администрация е основната причина България да продължава да се бави с усвояването на европарите. Това каза за БНР Данута Хюбнер, председател на комисията по регионално развитие в Европейския парламент.

Тя пристига у нас на двудневно посещение, по време на което ще обсъжда с българските власти еправлението на парите от ЕС.

По думите на Хюбнер от голяма важност за България остава качеството на местната администрация, която трябва да подготвя важните, големите проекти за отделните региони. Тя трябва да идентифицирате регионалните потребности и да ги превърнете в качествени проекти, за които Европа да плати, смята още Хюбнер.

По думите й, системата за достъп до еврофондовете в България е твърде затворена и се стига до излишна предпазливост.

България, в сравнение с повечето страни от ЕС, има по-малко проблеми с фискалната стабилност и просто не може да си позволи да не бележи ръст на икономиката. Особено като се има предвид, че дефицитът и дългът ви са много ниски, а безработицата е около средната за Евросъюза. Проблемът обаче е, че хората са все така бедни. В резултат те имат по-малко спестявания, от там пък произтича слабостта на банковия сектор, който не може да финансира икономически растеж и еврофондовете остават единствен източник, който е жизнено важно за вас да използвате максимално и без отлагане.

Целта е да се насърчи България да използва опита на по-старите страни-членки в усвояването на еврофондовете. По думите на Хюбнер от особено значение е подготовката на проекти, особено на местно ниво. Председателят на комисията по регионално развитие в Европейския парламент смята, че в България все още липсват достатъчно подготвени специалисти, които да изготвят проектите. По думите й, засега една от основните причини за забавянето на изпълняването на българските проекти е мудната процедура по утвърждаването на документите в София, преди те да бъдат изпратени към Брюксел.

Данута Хюбнер съобщи, че в следващия бюджет Европейската комисия е предвидила повече пари за България като една от най-бедните страни в Евросъюза.

Проверките за изразходването на европейските пари се правят все по-качествено, смята заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, който ръководи звеното, разследващо злоупотребите с еврофондовете. По думите му, повишеното качество на проверките спомага и за по-ефективната работа на обвинението. В предаването "Преди всички" на "Хоризонт" прокурор Джамбазов каза още, че 47 от влезлите в съда миналата година дела, 67 вече са приключени, като с оправдателни присъди са само две от тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Предупреждаваме остро Турция заради шапа 13| 5231 |30.03.2011 . Лекарствата поскъпват заради контрабанден износ? 6| 5199 |29.03.2011 . Заради нестабилен характер е била драмата в Сливен 6| 4606 |25.03.2011 . Погнаха попове заради трудовите им договори 4| 4406 |24.03.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ