Реклама / Ads
4| 3812 |28.10.2015 НОВИНИ

КТ „Подкрепа": Между 3000 и 6000 безработни от данък „вредни храни - Москов"

.
От КТ „Подкрепа" сигнализираха, че данък „вредни храни - Москов" ще доведе до загуба на 3000 до 6000 работни места у нас. Освен това той ще намали доходите на българите и ще доведе единствено до вдигане цените на храните.

Около това предупреждение се обединиха на дискусия представители и на  хранително-вкусовата промишленост, съобщи Нюз. бг.

 

На срещата експерти и представители на индустрията са стигнали до категоричното решение седем браншови организации от хранителния бранш да обявят за неприемлив предложения от министъра на здравеопазването данък „вредни храни".

 

„Този данък ще доведе само до вдигане на цени, до тотален хаос на българския пазар, ще даде енергия на сивата икономика, ще намали доходите на българите и ще станем най-бедните в Европа", отсече Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

 

Тя е категорична, че очевидно Министерство на здравеопазването не е склонно да чуе друго мнение и друг глас, освен своя, по темата.

 

И бизнесът, и синдикатите са убедени, че въвеждането на данък „вредни храни" трябва първо да бъде подложено на широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни.

 

„Данъчният инструмент не променя поведенчески модели", убедени са от хранително-вкусовата промишленост и това е един от мотивите им да не подкрепят данък „Москов", както го наричат те.

 

„Целта на закона е фискална и искат само да се напълни бюджетът. Чудим се защо здравният министър води фискална политика", отсече Величкова.

 

Към тезата, че данък „вредни храни" е неприемлив се присъедини и председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя изтъкна, че зад идеята на здравното министерство се отнася фразата „Пътят към ада е постлан с добри намерения".

 

„Българският народ е грамотен, добре знае как да се храни. Той обаче отдавна е зашил джоба си, защото няма как да го ползва", заяви Кукушева.

 

Тя предупреди, че данък „Москов"ще бъде платен именно от българския народ. „Прави се опит да се рекетира този бизнес в България, който ежедневно присъства на трапезата на българина", алармира още тя.

 

От хранително-вкусовата промишленост сигнализираха още, че данък „вредни храни" е опит за регулация, която ще изкриви пазара, но и още ще повлияе на износа.

 

Кукушева даде пример и с това, че и върху цигарите има данък, който обаче не само не е намалил потреблението на тютюневи изделия, но е открил и един прекрасен булевард за контрабанда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 3714 |27.10.2015 Манолова: Посреднича между институциите според правомощията си . 4| 5387 |25.10.2015 Бой между кандидати за кметове и за общинари! . 1| 4275 |21.10.2015 Цветан Цветанов в Пещера: Николай Зайчев ще заздрави връзката между местната и централната власт . 10| 5518 |12.10.2015 А. Йорданов: Зависимостите между институциите и ДАНС са много силни
Реклама / Ads