Реклама / Ads
14| 3030 |03.05.2023 НОВИНИ

Показаха ареста на българина, обвинен от Кремъл в подготовка на нападение над Крим

.
Военният канал "Звезда" разпространи видео от ареста на българина с украинско гражданство, който беше задържан по-рано днес в Русия по обвинения в подготовката на атака в анексирания от Владимир Путин Крим. Задържани са общо седем души. Все още няма информация от Министерството на външните работи.
 

Във видеото се вижда как слагат белезници на мъж пред сребрист микробус "Фолксваген" с регистрационен номер от Пловдив. Чува се как мъжът иска преди това да си обуе панталон. В един момент казва "прошу прощения" (моля за извинение), което руските пропагандни канали интерпретират като "арестуваният българин моли ФСБ за прошка". А някои добавят и коментар: "Ще му прости ли съдът? Не", предават от OFFNews

 

Службите в Русия съобщиха, че арестуваните са подготвяли покушения срещу  ръководителя на анексирания Крим Сергей Аксьонов и още двама представители на окупационните власти, както и саботаж на "елементи от транспортната инфраструктура".

 

Според съобщението на ТАСС е прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически печки.

 

Именно българинът се е занимавал с транспортирането им, става ясно от информацията. Взривните вещества са били доставяни чрез транспортните фирми СДЕК и "Возовоз". Доставките са били организирани от украинските граждани Марина Матушчак, Денис Смирнов и Владислав Сарафинчан. 

 

ФрогНюз припомня, че страната ни бе замесена и в друг случай - вризяването на Кримския мост. Изявлението бе направено от Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Руската федерация. По думите му камионът, в който е станала експлозията, е преминал през България. Страната ни бе единствената членка на НАТО и ЕС в списъка на държавите, превърнали се в маршрут. Споменати още бяха Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарският край. Взривът бе наречен от президента Владимир Путин терористичен акт. У нас бе разпоредена проверка от МВР и ДАНС. Информацията за “българската следа” във взривяването на Кримския мост бе опровергана от Софийската градска прокуратура. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2765 |29.04.2023 Оставиха в ареста тийнейджъра, убил македонец в Слънчев бряг . 24| 3967 |22.04.2023 Какво показаха проверките за контрол на украинското зърно? . 2| 2794 |14.04.2023 Мъж подпали уникална църква в Лвов. Камери заснели извършителя, вече е в ареста /снимки/ . 5| 2994 |13.04.2023 Куката, Чеченеца и Емили остават в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads