Реклама / Ads
11| 5586 |31.05.2011 НОВИНИ

Покупката на нов изтребител пред провал

.
Аню Ангелов
България може и да се откаже от закупуването на нови многоцелеви изтребители, ако не бъдат осигурени достатъчно средства.
 

Това каза военният министър Аню Ангелов само ден, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че България може да купи изтребители заедно с Румъния, Хърватия и Турция.

Според Ангелов премиерът не е бил разбран съвсем точно, но категорично отхвърли възможността Борисов да е бил подведен.

"Премиерът не е бил подведен. Просто той обърна внимание на общо закупуване, но когато ставаше въпрос за общо закупуване, не става въпрос въобще за общо закупуване", обясни дословно министърът.

По думите му въпросът за обща покупка трябва да се разбира като възможност трите държава – България, Румъния и Хърватия, да се разберат за "определен пакет", като всяка от тях запази правото си на национални решения за купуване. Ще се обединят обаче възможностите за поддръжката, ремонта, подготовката на техническия персонал и на летателния състав на изтребителите при евентуален договор.

На въпрос дали генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който вчера бе в България, няма да остане объркан от разнопосочните сигнали за плановете на правителството във връзка със закупуването на нов изтребител, Ангелов отговори отрицателно.

Припомняме, че Аню Ангелов форсира плановете България да закупи нови изтребители. Сделката според експерти ще надмине 1 млрд. лева и ще е най-голямата покупка на армията. Ангелов вече изпрати запитване до САЩ, Франция, Германия, Швеция и Италия с въпроса какви оферти могат да предложат на страната ни, но до момента не е коментирал конкретните параметри. Става въпрос за щатските F-18, F-16 блок 50/52 и употребявани F-16 блок 25, за "СААБ" с JAS 39 Gripen C/D, "Еврофайтър" с EF2000 Typhoon и за "Дасо авиейшън" с Rafale.

Междувременно Ангелов обясни, че купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс ". Каква ще бъде процедурата и по какъв начин това ще стане, предстои да се уточнява в края на годината.

Аз съм казвал, че ако не можем да направим баланса между ресурсите, с които ще разполагаме през следващите години, и цената, която ни се предлага, естествено, че стои и опцията да се откажем въобще от купуване на нов тип многоцелеви изтребител", обясни министър Ангеров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5653 |27.05.2011 Приватизацията на "Булгартабак" пред провал . 10| 5694 |19.05.2011 Бойко не се интересува от провалената опозиция, започва чистка в МЗХ . 72| 8648 |19.05.2011 Доган: Правителството е пълен провал; идват предсрочни избори . 12| 5096 |18.05.2011 Станишев видя кадровия провал на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads