Реклама / Ads
20| 4558 |12.03.2021 НОВИНИ

Политически ”локдаун”: Посещение на Радев на косъм да затвори варненския театър

.
Източник: БГНЕС
Политико-здравен сюжет а ла Алеко Константинов се разигра във Варна. Вчера местният кризисен щаб внезапно провидя в културните мероприятия заплаха за епидемичната обстановка и затвори театри, музеи, кина и галерии, пише „Сега“. Само ден по-рано щабът заседава без да му хрумне подобна идея, занимавайки се с ограничения за ученици, дистанция по пазарите и т. н.
 

Новата рестрикция влезе в сила моментално от 00.00 часа днес, а за по-късно бе насрочено важно събитие – юбилейният спектакъл в Драматичния театър, чийто топ гост щеше да бъде Румен Радев. ДТ "Стоян Бъчваров" чества 100-годишнина, а специално подготвяното представление "100!" бе съобразено с датата 12 март 1921 г., когато се играе първият спектакъл във Варна. Но изведнъж ограничението за работа с капацитет от 30%, което театрите спазват стриктно от есента, се оказа недостатъчно – и то при парадокса, че в рамките на "превратните" 24 часа новозаразените с COVID-19 във Варненска област са намалели от 272 на 153, по данни на РЗИ.

 

В ситуацията на предизборна кампания заявката на Радев предизвикала затруднения в местния щаб на ГЕРБ при определянето на представително лице, което да "балансира" присъствието на президента.

 

След тази политико-здравна драма, в крайна сметка днес се оказа, че мярката е отменена и театрите и кината във Варна няма да затварят.

 

Според областния управител на града Стоян Пасев след вчерашното решение започнала кампания на политизиране на ситуацията, особено що се отнася до отбелязването на годишнината на театъра.

 

Решенията на щаба били продиктувани изцяло и само от ситуацията и становищата на медицинските експерти, които са негови членове, допълни областният управител. По думите му върху болниците във Варна има изключително голямо напрежение.

 

По повод вековния юбилей на Драматичния театър във Варна, където тази вечер трябва да има специален спектакъл, областният управител предупреди, че в сградата могат да бъдат допуснати максимум 120 души. Ако не бъдат спазвани правилата, нарушителите трябва да бъдат санкционирани.

 

А ние си спомняме, че в аналогична ситуация по решение на главния здравен инспектор Ангел Кунчев беше отменена и официалната церемония на връх Шипка за Националния празник 3 март. Тогава президентът не се съобрази с нея и отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата на България. На върха беше и председателят на Народното събрание (и кандидат-депутат от ГЕРБ) Цвета Караянчева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 11764 |10.03.2021 Нинова категорична: 50 честни и неподкупни хора с политически гръб ще приключат корупцията . 5| 4279 |04.03.2021 Николай Марков: Политическите ни лицемери марионетки не са България! . 29| 4138 |03.03.2021 Петър Стоянович: На 3-ти март България се ражда като политически труп . 3| 3277 |25.02.2021 Доц. Румен Драганов: Ваксината ще се превърне в политически и търговски инструмент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads