Реклама / Ads
0| 2476 |30.04.2024 НОВИНИ

"Политико": Фон дер Лайен отваря вратата към твърдата десница в Европа

.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде най-ясния си сигнал досега, че е готова да си сътрудничи с твърдо десните партии, за да си осигури втори мандат на най-могъщия пост в ЕС.
 

По време на дебата в Маастрихт, организиран от POLITICO и Studio Europa Maastricht, тя посочи, че е готова да сключи споразумение с групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) след изборите в целия ЕС това лято, пише "Политико".

 

Евродепутатите от групата на ЕКР често са твърдо евроскептично настроени и стоят по-вдясно от центристите на фон дер Лайен, а нейните редици в Европейския парламент се очаква да се увеличат след вота през юни.

 

Обединението между ЕКР и Европейската народна партия на фон дер Лайен може да означава значителна промяна в дясно при формирането на политиката на ЕС - по теми от миграцията до законодателството в областта на климата, правата на жените и отбраната.

 

Като предизборна авантюра това е високорисково: Подобна сделка може да разпадне коалицията между групата на фон дер Лайен и социалистите, която традиционно управлява институциите на ЕС от центъра. Тя трябва да запази този съюз, за да спечели втория си мандат като ръководител на Комисията.

Въпреки че фон дер Лайен изключи пакт с най-крайната дясна група "Идентичност и демокрация", в която влиза френската Марин льо Пен, тя беше по-неопределена, когато ставаше въпрос за сътрудничество с ЕКР, която се подкрепя от италианския министър-председател Джорджия Мелони.

 

Сътрудничеството с ЕКР "много зависи от състава на Парламента и от това кой в коя група е", заяви фон дер Лайен пред 900 души, събрали се в театър Vrijthof за дебата в понеделник вечерта, а повече от 250 000 души гледаха дебата онлайн.

 

Нейното предложение към Мелони и нейните съюзници бележи драматичен момент в кампанията за контрол над влиятелните институции на ЕС - състезание, което ще се реши след изборите за Европейски парламент на 6-9 юни.

 

Крайнодесните партии са държани далеч от властта в голяма част от Европа, благодарение на негласно споразумение между по-умерените съперници.

 

През последните години обаче политици с по-крайни десни възгледи по въпроси като миграцията постигнаха значителни успехи, като спечелиха национални и регионални избори и оглавиха проучванията на общественото мнение във Франция, Италия, Нидерландия и Германия, както и в други страни.

За центристи като фон дер Лайен въпросът е как да реагират. По време на 90-минутната, често пламенна размяна на реплики по време на предизборния дебат на водещите кандидати, тя очерта своя отговор.

 

През последните години обаче политици с по-крайни десни възгледи по въпроси като миграцията постигнаха значителни успехи, като спечелиха национални и регионални избори и оглавиха проучванията на общественото мнение във Франция, Италия, Нидерландия и Германия, както и в други страни.

За центристи като фон дер Лайен въпросът е как да реагират. По време на 90-минутната, често пламенна размяна на реплики по време на предизборния дебат на водещите кандидати, тя очерта своя отговор.

 

Откриването на пътя към споразумение с ЕКР е рискована стратегия. За да си осигури втори мандат като председател на Комисията, фон дер Лайен вероятно ще се нуждае от подкрепата на групата на социалистите и демократите, която според социологическите проучвания ще заеме второ място на изборите през юни.

 

"Ценностите и правата не могат да бъдат разделяни според някакви политически договорености", заяви Николас Шмит, водещият кандидат на социалистите.  Или можеш да се договориш с крайната десница, защото имаш нужда от нея, или казваш ясно, че не е възможна сделка, защото те не зачитат основните права, за които се е борила нашата Комисия."

 

Това беше рядък момент на оживление от страна на Шмит, който се представи сравнително спокойно по време на дебата и закъсня с критиките към шефа си в Европейската комисия. "Няма да можем да гласуваме за програма, която е била договорена с ЕКР", заяви Шмит пред журналисти след дебата.

 

Тъй като групата на ЕКР отсъстваше от дебатите, тъй като беше решила да не издига водещ кандидат, на водещия кандидат на Зелените Бас Ейкхаут се падна задачата да повдигне въпроса за готовността на фон дер Лайен да сключва сделки с десните националисти.

 

Ейкхаут, нидерландски евродепутат, изрази шока си от нейните отговори, като възкликна: "Какво!"

 

От 2019 г. насам хлабава коалиция от ЕНП на фон дер Лайен, плюс социалисти, либерали - към които понякога се присъединяват Зелените - управлява блока в Парламента, като приема амбициозни закони за климата.

 

Няма да навреди на кампанията на Зелените да разяснят на своите поддръжници, че фон дер Лайен - при целия си опит да евангелизира политиката за климата - е човек, който може да въведе твърда дясна програма.

 

Зелената насока на политиката на ЕС, която вече е отстъпена от фон дер Лайен, когато става въпрос за екологични правила за земеделските производители и законодателство за ограничаване на пестицидите, ще бъде още по-уязвима, ако се оформи нов десен алианс.

 

Съгласно системата на ЕС новата Европейска комисия, назначена от лидерите на ЕС след изборите, ще се нуждае от подкрепата на мнозинството от 720-те членове на ЕП, избрани в Парламента, за да встъпи в длъжност. Последния път, през 2019 г., фон дер Лайен премина прага само с девет гласа.


Изборът

 

В предизборната си кампания в понеделник вечерта тя каза на публиката, която включваше хора, които се включиха в живото предаване онлайн и чрез около 100 "партита за наблюдение" по целия свят, че иска да се бори за силна Европа в името на своите деца и внуци.

 

Фон дер Лайен представи себе си като обединяващ кандидат и сигурен партньор с опит, който може да продължи да ръководи Комисията в трудни времена, като предупреди, че Европа е изправена пред опасности под формата на атаки от страна на пълномощниците на Владимир Путин, които се стремят да подкопаят демокрацията в ЕС.

 

Ейкхаут беше победител в експресното зрителско проучване, проведено сред зрителите. След дебата той прогнозира, че предложението на фон дер Лайен към ЕКР ще определи останалата част от кампанията. "Това, което чух, беше, че тя не изключва [работата с ЕКР]... Ние, Зелените, ги изключваме и мисля, че тогава изборите ще бъдат свързани с този избор", каза той.

 

"В ЕКР имате същите хора, които искат да отслабят Европа, които искат да размият нашите зелени политики", добави той.

 

Фон дер Лайен вече определи условията за работа с части от ЕКР, като заяви, че партиите, които се присъединяват към нейната предполагаема коалиция, трябва да са пронатовски, проевропейски, проукраински и за правова държава.

 

Фон дер Лайен даде ясно да се разбере, че няма да работи с крайнодясната група "Идентичност и демокрация" в дебат, белязан от многократни сблъсъци между представителя на крайнодясната група Андерс Вистисен и останалите кандидати, често по темата за чуждата намеса в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3094 |30.04.2024 НАП с важна информация за срока за подаване на декларациите ни . 0| 2316 |30.04.2024 Четири жертви и четирима ранени вследствие на престрелка в Северна Каролина . 0| 2325 |30.04.2024 Експерти предвиждат до 400 млн. лева загуба за бюджета, ако забранят рекламата на хазарт . 0| 2315 |30.04.2024 "Ню Йорк таймс": Израел смекчи позицията си в преговорите за спиране на огъня в Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads