Реклама / Ads
4| 4500 |09.11.2016 НОВИНИ

Политолог: РБ е изчерпан, партиитe са с ГЕРБ заради властта

.
Реформаторският блок отдавна е изчерпан от смисъл проект, отдавна е очевидно, че повечето от партиите вътре стоят, само за да усвояват политическата власт от управлението с ГЕРБ и отдавна е ясно, че няма друго, което да ги събира - нищо като политическа цел, допълни той.
 
В коментара си Христо Панчугов засегна и заявката на Радан Кънев за нов десен проект. Сега този модел ще бъде повторен, за пореден път. Ще се използва резултата на един от кандидатите за президент, за да се влее нова, свежа кръв и да се даде глътка въздух на хората, които искат нормална десница в България. Ще бъдат повторени всички грешки, които бяха направени с РБ. Логиката е обратната - логиката беше Радан Кънев да дефинира политическа цел, да даде смисъл хората да подкрепят един нов политически проект, вместо да изглежда като чакане на подходящия момент, в който да се намери извинение за напускане на РБ. Това няма да сработи, прогнозира той.

ГЕРБ загубиха спечелена кампания, а между двата тура от страна на загубилия кандидат ни сервират повече от същото. Това каза в интервю за БНР политологът Христо Панчугов. Според него предвижданата обречена битка се е превърнала в неправилни послания, объркана и липсваща кампания и ненасочени към мобилизиране на собствения потенциал послания от страна на кандидата на ГЕРБ. Той определи резултата от първия тур като следствие на демонстрираната от ГЕРБ надменност спрямо тези президентски избори.
Вместо да чуем ново послание, което да мотивира отблъснатите и онези които не са гласували, започнахме да чуваме поредната доза клишета за евроатлантическата ориентация. Не мисля, че това е стратегията, с която ГЕРБ може да се върне в играта и да спечели тези избори.

Тази надменност, която ни демонстрират, оценката, която дават на собствените си избиратели, които едва ли не са направили нещо изключително глупаво от гледна точка на лидерите, не е начин да се спечелят предстоящите избори, коментира политологът.

Една от трагедиите на десницата в България, която е трайна за последните години е, че винаги се е вярвало, че няма значение какво причиняваме на собствените си гласоподаватели, няма значение как променяме обещанията, които сме дали, няма значение по какъв начин точно управляваме, понеже накрая ще издигнем кандидат, който е малко по-добър от останалите, неизменно ще спечелим, каза още Панчугов.

Тази илюзия бе разбрана по един леко брутален начин от гласоподавателите и този урок трябва да бъде научен, заяви анализаторът. Той допълни, че е възможно да сработи механизмът от последните години да се гласува срещу кандидата на БСП, но не очаква това да е силна тенденция на предстоящия балотаж.

Според Панчугов, Бойко Борисов дължи отговор най-малко пред собствените си избиратели защо бе издигната точно Цецка Цачева, която е неизбираем кандидат.

Подкрепата за Румен Радев дойде от силната мобилизация на левия електорат, той успя да убеди хората, подкрепящи другите леви кандидати, че той има по-големи шансове, каза още политологът.

Стана ясно, че избирателите на РБ не харесват това управление, те не искат тази формула да продължи, отбеляза още Христо Панчугов.

Според Панчугов, възможно е да сработи механизмът от последните години да се гласува срещу кандидата на БСП, но не очаква това да е силна тенденция на предстоящия балотаж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3763 |08.11.2016 Политолог: Каракачанов и Марешки решават вота . 0| 3976 |04.11.2016 Политолог: Истинската изборна кампания започва в понеделник . 1| 3982 |08.09.2016 Политолог: Кандидатите на РБ нямат потенциал да достигнат до балотаж . 0| 4115 |09.08.2016 Политолог: Ердоган за нула време може да докара 20 000 души в Одрин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads