Реклама / Ads
7| 4470 |29.12.2021 НОВИНИ

Политолог: Сега надеждите са за системна промяна, а не за промяна на партиите в управлението

.
Кристиян Стефанов Източник: БНР
Политическата година приключи със сформирането на редовен кабинет, а започна по-рано от календарната година, с политическите протести за промяна. Сега надеждите са за системна промяна, а не за промяна на партиите в управлението. Това заяви пред БНР политологът и преподавател по философия Кристиян Стефанов.
 

Една част от политиците са нови като лица и биография, друга част – не, но приемат политическата заявка от протеста за промяна, посочи Стефанов.

„Ние се абонираме за повече от същото, ако загубим бдителността си и им дадем карт бланш да правят каквото искат, само защото те са, така или иначе, промяната. Напротив: те са промяната, само ако докажат, че са такива“, коментира политологът.

 

На местните избори ще бъде препотвърден или не мандатът за промяна, смята Стефанов. По думите му, ако ГЕРБ спечелят убедително местните избори, те ще дадат заявка за връщане на власт.

 

Според политолога пандемията е задълбочила неравенствата и правителството трябва да работи за превъзмогване на тези различия, защото неравенството се акумулира в бъдеще.

Отнемайки на децата достъпа до социализиращото пространство в училище, им отнемаме достъпа до света, извън техния квартал, заяви Кристиян Стефанов, който е и преподавател по философия.

 

„Това ще има големи последици върху общностния им живот. Един от най-лошите бичове върху всяка общност е това тя да не може да се реализира като общност. Да бъде атомизирана, връзките на солидарност да бъдат разрушени, хората да не могат да си помогнат дори за най-елементарни неща. Когато ние им отнемем тези институции, в които те се запознават, трупат приятелства и т. н., ние отнемаме възможността им по-нататък и да се справят с известни проблеми. (…) За нас е важно да сме солидарни и на микро ниво помежду си и институцията на училището помага много силно за това тези връзки да се случват.“

 

Неравенствата и несправедливостта в обществото водят до това, че някои хора нямат достъп до общност, те са изхвърлени, маргинализирани, оставени сами, допълни Стефанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4702 |23.12.2021 Прокуратурата повдигна обвинение на шефа на ГДБОП, самите прокурори - недосегаеми . 3| 3190 |21.12.2021 България няма да внася ”Новавакс” засега . 21| 4178 |20.12.2021 Георги Лозанов: Ако навремето не бяхме потъпкани от руския ботуш, сега щяхме да сме много по-ваксинирани . 7| 3565 |20.12.2021 Водещи британски вестници: Сложете си бустер сега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads