Реклама / Ads
24| 17900 |05.08.2021 ИНТЕРВЮ

Георги Киряков пред Фрог: Може да има правителство на окопитило се задкулисие или недекларирана подмяна, възможен сценарий - ”избори до дупка”

.
Георги Киряков
Ако ДБ и ИБГНИ подкрепят императивно наложеното правителство, то те ще попаднат в ситуация да крепят мнозинство на декларираната промяна, която в същността си е недекларирана подмяна. И да беше предълга политическата му биография, премиерът пак би могъл да бъде пионка в ръце на кукловоди.Слави Трифонов довежда модела на отношение към, а не на управление на държавата, до нови висоти на политически измишльотини. Слави Трифонов не може да бъде и не трябва да бъде премиер.
 

Министрите от проектокабинета бяха изджуркани като в сфера от тотализатор. Трудна за разбиране и управляване е народната любов, за разлика от народната омраза, която е стихийна и опустошителна. За нас, както и за македонците между другото, би било най-добре да има отделна планета. Ако има нови избори, то е много по-вероятно да има още едни, отколкото Борисов да си върне лостовете на управлението. Целта на Радев да кацне на президентската писта за втори път не е застрашена


Това казва в интервю за Фрог нюз политологът Георги Киряков.


- Г-н Киряков, ще има ли България правителство и какъв ще е хоризонтът му, след като не се знае кои партии ще застанат зад него в парламента?

 

- Понеже не се знае кои партии ще застанат зад предложеното от ИТН, по императивен начин, правителство, е много трудно такова да бъде избрано. Или ако бъде избрано с гласове (или липсата им при отсъствие от пленарна зала) от партии на статуквото, каквито са ДПС и БСП, колкото и да не им се иска да го чуват, то това няма да е правителство на декларираната от ИТН промяна, а правителство на прегрупиралите се и окопитили се задкулисни играчи с техните властови интереси и игри. Ако ДБ и ИБГНИ подкрепят императивно наложеното правителство, то те ще попаднат в ситуация да крепят мнозинство на декларираната промяна, която в същността си е недекларирана подмяна. Така хоризонтът на подобно непонятно от политологична и от демократична гледна точка правителство, се скъсява до под носа на Слави Трифонов и сценаристите на политическото му шоу.

 

- Кандидатът за премиер знае езици, бил е в голяма бизнес-компания, но е много кратка политическата му биография? Няма ли това да го направи пионка в дългите ръце на кукловодите?

 

- И да беше предълга политическата му биография, пак би могъл да бъде пионка в ръце на кукловоди. Герджиков, Райков, Близнашки, да не споменаваме Орешарски, носят стигмата на премиери с пребогат опит, но с уклон да не предприемат решителни управленски действия за справяне с който и да е сериозен проблем пред държавното управление, особено свързаните с борбата с корупцията. Постната политическа биография има медийна и публична значимост, но не и кой знае каква държавническа тежест. Не може да се има доверие не заради наличието или липсата на политически опит, обаче, а заради напълно лишеният от демократични основания начин на сервиране на кандидатура за премиер и министри.

 

- Трябваше ли Слави Трифонов, като председател на "Има такъв народ", да се кандидатира за премиер? В една посока ли гледа той с предложените за министри?

 

- В България през последните 32 години трябваше да се случат много неща, но България продължава да е бедна държава, спрямо някакви общоприети средни европейски стандарти. България продължава да е държава с неизкоренима, силно корумпирана система на управление по всички възможни показатели и според всички корупционни индекси. Управляващите в България елити продължават да отказват да следват каквито и да са добри демократични практики и да спазват каквито и да са демократични стандарти, с оправданието, че следват волята на суверена и правят всичко в името на народното добруване. Ужасни клишета, които ни лишават година след година от правото на достоен живот на европейски граждани. В този ред на мисли Слави Трифонов довежда модела на отношение към, а не на управление на държавата, до нови висоти на политически измишльотини. Слави Трифонов не може да бъде и не трябва да бъде премиер, но и предложения за такъв от ИТН също не може и не трябва, не защото няма да се справи, а защото се минаха всякакви граници на действие в условията на демократично функциониращи институции и механизми за вземане на решение. Слави Трифонов може да бъде премиер само в собствената си утопия за държава, понеже за него „няма такава държава“. А пък и погледът му стига едва до буквите изписани на аутокю-то, които не винаги чете гладко. За каква една посока може да става въпрос тук? Което повдига темата за това, с кой ще гледат в една посока изджурканите като в сфера от тотализатор министри от проектокабинета?

 


- Преди време Слави Трифонов говори за изчегъртване на ГЕРБ, а Пламен Николов е за по-легални методи. Защо е това разминаване?


- Изчегъртването винаги е било целено като легално. Никой не си го е представял като някаква саморазправа извън рамките на закона. Ако беше такова, то щяха да отпаднат всички аргументи за закононарушения. Така че аз не виждам разминаване в целите и методите за изчегъртването на ГЕРБ. Разминаването е между партиите на протеста при целеполагането, понеже ДБ например, искат изчегъртване и на ДПС, както и на корупционния модел, докато Слави и дружина не са особено словоохотливи по това допълнение. Както и видимо се умълчаха по темата за главния прокурор, лакмусът за ДБ дали има готовност за радикална промяна, или просто си правим инсценировки, в които Христо Иванов отказа да участва. Ще ми е интересно да разбера мнението на Пламен Николов по темата.

 

- Премиерското шоу май не обира овациите на българите. Как ще коментирате този извод на известен български журналист?


- Ами когато ти вземат властовите лостчета от доскоро крепката десница, ти остава само да седиш отстрани и да ридаеш горко. А пък и двубоят в полето на шоуто е не просто равностоен, ами предимството е изцяло на страната на новия шоумен в политиката, което не е хвалба, а проста констатация. Макар че и Слави Трифонов изглежда не обира овациите на българите. Може би засега на тях им е достатъчно, че детронираха бившето премиерско величие и искат да запазят за малко властта в ръцете си и да изпитат опиянението от победата си. Трудна за разбиране и управляване е народната любов, за разлика от народната омраза, която е стихийна и опустошителна, и на която има честта сега да се „радва“ Борисов.

 

- Как оценявате позицията на "Демократична България" в така създадената ситуация? Ще подкрепят ли едно правителство на ИТН или ще бъдат в опозиция?

 

- Демократична България бяха вкарани в оправдателен режим покрай честната си позиция за кабинета, тоест пак учат по трудния начин как се прави политика по нашенски. Затова и ако подкрепят правителството на ИТН, тази подкрепа няма да е искрена, няма да е трайна и ще е разочарование за избирателите им, особено на фона на последните събития и при сериозните разминавания в целите и задачите на желаната от тях промяна. Но пък от другата страна ще им се наложи да са опозиция заедно с ГЕРБ и да гледат тъжно отстрани как ДПС отново разпределя порции и си играе със съдбата на поредното българско правителство.

 

- Като не ни подкрепяте, отиваме на избори! Коментирайте тази позиция на ИТН, зад която застават някои от депутатите-сценаристи?

 

- Това вероятно означава предварителна заявка, че не биха подкрепили правителство с мандат на друга протестна партия, както и правителство с мандат на БСП. Което пък е сигнал, че промяната не им е приоритет, а просто искат да си поиграят малко с властта паднала случайно в ръцете, но не властта дадена им от народа, която между другото не е никак голяма, а с властта отнета от ръцете на Борисов. Онази безлика власт, за която малцина подозират и която може сериозно да удря през ръцете. Някои наричат тази власт задкулисие, други дълбока държава, но тя по своята същност е властта управляваща човешките слабости.

 

- Разбират ли Партиите на протеста, че ако няма правителство, при едни нови избори Борисов и ГЕРБ може да се върнат на тройка бели коне?

 

- Затова и решенията, които трябва да взимат са толкова трудни. Но пък, от друга страна, ако са уверени в себе си, поне толкова колкото оказват, то не било логично да се страхуват нито от нови избори, нито от възможността Борисов да се върне на почетното първо място. Борисов на първо място само ще доотрови публичното пространство, но няма да доведе до радикална промяна на политическата ситуация. И ако има нови избори, то е много по-вероятно да има още едни, отколкото Борисов да си върне лостовете на управлението. Това заинатяване ще изяде много глави, но и ще даде още една глътка въздух на изтормозения българин, който харесва служебното правителство, с всичките му кусури и дребни прегрешения, на президента Радев и иска именно то да се занимава с изчегъртването на модела и на ГЕРБ. Дневният ред на партиите, ако следваме тази логика на събитията, се разминава с дневният ред на суверена, а Слави Трифонов, както ясно се вижда, не го разбира. Което е жалко!

 

- Защо според вас ИТН не се довери на министри от служебното правителство, които заслужиха одобрението на хората. И дори оплюха най-добрите от тях. Някои имаха куража да засягат интереси, да действат самостоятелно?

 

- Партиите открай време действат по своята си политическа логика на парламентарното представителство. Ще рече, че след като веднъж е гласувано за тях, те са напълно свободни да правят каквото мислят за правилно, понеже даденият им от избирателите мандат не е императивен. И така започват доста свободно да интерпретират задачите си, и да разтягат до скъсване аргументите за причините за своите действия. Та разминаването започва в деня на встъпването в длъжност. А когато това разминаване се случи и между отделните партии, се получава политическа какофония, дразнеща чувствителния слух на суверена, особено ако той си е харесал даден модел на управление, а партиите започнат да му обясняват, че нещо се е объркал и че този модел е порочен. Между другото отношението към бившия премиер и управлението му беше същото.

 

- Във фейсбук се завъртя интересен израз: Не искаме Дългия, получихме Късия, ще дойде Дебелия! Смятате ли, че ДПС задкулисно пак ще управлява?

 

- Може и да не управлява страната, но ще управлява интригата. Затова и от ДПС ще зависят съдбите на пророкуваните плаващи мнозинства. И затова колебанието на протестните партии за нови избори е толкова голямо и толкова ги затруднява взимането на просто решение. Ако наистина са принципни и последователни, трябва да излязат и честно да кажат, че при поставените условия няма да подкрепят правителство на ИТН. Колебливостта им ги прави уязвими пред политическите им противници, които те определят дори като врагове.

 

- Всичките политически игри и разговори в последните дни не вървят ли към принизяване на ролята на президента Радев?

 

Президентът Радев е в стратегическо отстъпление. Гледа от „пилотската кабина“ разстановката на партийните сили на силно разкаляното политическо бойно поле. Целта му да кацне на президентската писта за втори път не е застрашена. Освен това служебното му правителство, с малки забележки, се справи отлично, както с поставените основни задачи по „хербаризирането“ на Борисов, така и с оперативното управление на страната, в една утежнена обстановка при наличие на множество кризи. А и все пак при избран парламент, неговата роля трябва да се върне в конституционни граници.

 

- Г-н Киряков, накъде върви България?

 

- На оперативно ниво в избраната посока. На политическо ниво към втори предсрочни избори за тази година и към възможен сценарий „избори до дупка“! Проблемът обаче е не накъде върви България, а накъде върви Европа и светът, не за друго, ами заради съдбовната ни предопределеност да изпитваме болезнено влиянието на други сили. За нас, както и за македонците между другото, би било най-добре да има отделна планета. Уви, обаче, това е утопия! Затова ще се наложи да се адаптираме бързо към скоростно променящите се събития и процеси.

 

Интервю на Красен Бучков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 12293 |02.08.2021 Любомир Аламанов пред Фрог: Гласувайки за поредния месия, получаваш поредния диктатор . 31| 15850 |22.07.2021 Адв. Велислав Величков пред Фрог: ВСС разигра театър от много ниско качество . 24| 14442 |20.07.2021 Адв. Хаджигенов пред Фрог: Мутрите да не се успокояват. Битката ни с тях не е приключила. Умиране има, отърване няма . 9| 9185 |20.07.2021 Диана Дамянова пред Фрог: Общата задача на протестните партии е възмездие. Не трябва да се отказват от това

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads