Реклама / Ads
8| 2808 |26.06.2023 НОВИНИ

Политологът Светослав Малинов: Коалицията е рехава, но опасност от предсрочни избори няма

.
Светослав Малинов
Коалициите са най-различен вид - силни, слаби, сбити и т.н. А коалицията между първите две партии е доста рехава от гледна точка на присъствие на политици, а е и асиметрична - има тежко представителство от страна на ПП, които имат най-тежките постове в правителството. Тази асиметричност създава напрежение, коалицията скърца. Но да не забравяме по-важния факт - тази коалиция е непопулярна сред по-голямата част от избирателите на самите партии. Това коментира политологът Светослав Малинов.
 

Не че те искат тя да не съществува, но е непопулярна. Така че политическите лидери трябва да говорят повече на избирателите си, защото пак идват избори. Същевременно има и неотложни задачи за решаване, същевременно има и кабинет, който трябва да управлява. Така че политиците трябва да говорят на избирателите, а кабинетът трябва да говори, за да успокоява старстите и така ще продължи още известно време, каза още той.

 

Но опасност от бързи предсрочни избори, според мен няма, смята той.

 

Нито партиите имат интерес от нови избори в момента, нито основания. А и всичко това, за което става дума, независимо, че някои от нещата звучат тежко като обвинения, всичко това е поправимо и тепърва ще се изградят няколко механизма, които ще намалят напрежението най-вече при кадровите назначения. Мога да отбележа, че това е коалиция, която наистина се прави в движение, но не защото партиите са неподготвени, а защото нашата Конституция не позволява едно редовно правителство да стои на власт, докато партии договарят коалиционно споразумание за следващото редовно правителство. Знаем, че при нас към редовно правителство се минава след като на власт е служебно, така че да не ни дават за пример Германия, там нещата по закон са различни. Те могат да си преговарят колкото искат, но през това време са управлявани от редовно правителство и редовен парламент, така че нещата са много различни, посочи той.


Той коментира и п,ча в Русия: Станалото в Русия пред вратите на Москва бе провален опит за преврат, но истински, с доста сериозна заплаха. Има няколко важни факта. Никой не нападна конвоя на "Вагнер", защото това би означавало радикализиране на бойците и да се стигне до сражения руснаци срещу руснаци. Москва не е била безпомощна, а е изчаквала момент, в който да разубеди Пригожин и командирите. Под разубеди, разбирайте пъстра гама от аргументи до реална заплаха за техните семейства.

Когато се доближиха до Воровеж, там, където има ядрен арсенал, те бяха директно атакувани от руската армия и се влезе в сражение, има жертви, поне 15 души са загинали. Това е било краткра престрелка. Ако Вагнер не бяха отстъпили назад, щеше да има сражение, убеден съм. Отказът армия под командване на Министерство на отбраната бързо да влезе и да бомбардира този конвой, беше разумен, и не беше въпрос на слабост. Просто те си дадоха сметка за ужаса, който ще последва. А иначе, често когато започват такива походи, ние виждаме как самите бъдещи диктатори виждат дали населението ги подкрепя, дали властта в столицата се пропуква. В случая нямаше голяма масова подкрепа, не се случи нищо в Москва, нито в министерство на отбраната. Така че нещата вътрешно просто се разпаднаха и приключиха на 200 км от Москва. Но за мен това беше автентичен неинсцениран опит за преврат, който показа слабостта на Путин, показа колко крехки са нещата, независимо че в момента Вагнер не съществува, а нейния лидер е в Беларус. Това всъщност е добра новина за Украйна, защото тази формация беше свързана с едни от най-сериозните последни успехи на Русия във войната, посочи той.

 

Аз също съм на мнение, че станалото в събота, не е инсценировка. Прочетох даже една интересна статия, които говорят за това, че това е била една безспомощна стъпка за опит да прекъснат автострадата да прекъснат приближаващия се конвой. Каквато и да е стъпката, даде много негативни точки на Путин. Той видя, че везната е неустойчива. Мисля, че оттук-нататък ще виждаме още такива опити от уморени хора, от хора, които по една или друга причина искат да прекратят тази война, посочи Камелия Воче.

Пригожин е голям човек, дори герой за част от руснаците - за онези, които са на бойното поле. Така че той с този акт нанесе удар в сърцето на руската пропаганда, защото от перспективата на проваления преврат не си даваме сметка как в първите 12 часа той направи два записа, които точно всеки войник е видял и чул, и в които той директно казва как войната започна с фалшив предтекст, че е несправедлива, че Украйна не е имала намерение да напада, бяха убити десетки хиляди руски войници заради глупост и некомпетентност. Това е съсипващо и това го знае всеки руснак на фронта вече, коментира Малинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2870 |21.06.2023 Политологът Емил Соколов: Правителството ще се задържи на власт, ако не се оплете в дребни проблеми . 6| 7385 |20.06.2023 Владимир Малинов: Природният газ, не само в българската икономика, но и като цяло в Европа, вече не е руски . 8| 3263 |09.06.2023 Политологът Г. Киряков: Мигновената смяна на шефа на НАП напомня стари практики . 8| 2990 |06.06.2023 Политологът Димитър Ганев: Радев иска той да изглежда политическата алтернатива, а не БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads