Реклама / Ads
14| 6898 |07.09.2008 НОВИНИ

Полицията в Пловдив арестувала мирно и тихо, по закон

.
С полицейско разпореждане били спряни симпатизанти на „Атака" в Пловдив, по време на придвижването им към мястото на честването на Съединението. Четирима от тях, един непълнолетен младеж, жена и трима мъже.
 
Те носели плакати с елементи на свастики и знаци, уронващи престижа на представители на държавната власт, са били доведени до сградата на ОД на МВР - гр. Пловдив за установяване на самоличността им. Това заяви директорът на ОД на МВР-гр. Пловдив комисар Ангел Рангелов. Не е използвана физическа сила. Непълнолетният младеж е бил освободен още късно снощи, а останалите четирима са задържани за 24 часа. За случая са уведомени Районна и Окръжна прокуратура-гр. Пловдив. Образувано е дознание по чл.325 и чл.275 от НК. Установено е, че организираната група не е имала разрешение за провеждане на митинг. Това съобщават от полицията.

„Не сме обиждали никого. Има хора, които са обидени от съдбата. Защо да ги обиждаме допълнително? Вървяхме си мирно и кротко и полицаите бяха тези, които ни спряха и ни атакуваха. Петте момчета са арестувани заради плакатите. Имахме пет такива плаката. Защо не допускат адвокат и външни лица мога да дам две обяснения. Едното е злонамереност - съвсем умишлено за назидание да бъдат осъдени тези момчета и да се нагнети страх по отношение на членовете на партия Атака. Второто ми обяснение е некомпетентност. След като толкова време не може да бъде допуснат адвокат, а вътре има малолетно момче, няма нито психолог, нито социален работник се нарушава закона, както и да го погледнете. Сега вътре се опитват да ги натискат и пречупят и осъдят по бързата процедура", заяви лидерът на Атака в Пловдив Тодор Христев.

„В момента в ареста са най-опасните престъпници на България", заяви членът на ПП „Атака" Димо Желязков. Дой допълва: „Тези, които трябва да са в затвора в момента са по морето, на балканите и по екзотични острови. Това цялото нещо е за да продължава статуквото. Едни хора си правят яхти, дворци и хотели и в същото време искат народа да бъде тъпкан и мачкан. Това е нарочно направен сценарии, за да покажат на обществото, че ние сме проблемът на това общество, а това не е така. Ние не сме освирквали президента."

„Свободната воля и свободната идея не може да се изразява в държави някъде в Африка. Това се случва за втори път с „Атака", помните какво се случи преди месец и половина в София. Тогава целият полицейски механизъм се задейства, защото ние сме най-опасните хора в България явно", това заяви пред сградата на ОДП Пловдив зам. кметът на район „Централен" и член на партия Атака Михаил Казанджиев. „Ние си ходихме съвсем тихо и кротко и изведнъж тежко въорежени полицаи и жандармерия нападна Павел Шопов, като ние искахме да го защитим. По полицейски методи са задържани в последствие и активистите от младежката ни организация. Не е имало никакви провокации, нито освирквания, нито нищо, вървяхме си съвсем кротко", допълва Казанджиев.

Вчера опозицията освирка президента Георги Първанов по време на тържествената заря-проверка в Пловдив по случай Деня на Съединението. Неговите противници заглушаваха речта му с викове „Оставка", "Червени боклуци", "Мафия", "Долу БСП". Привърженици на опозицията се намираха от лявата страна на площад „Съединение" и носеха лозунги "Шести не е девети", "Този празник не е ваш", "Долу тройната коалиция", "Станишев, Царя и Доган на Русия армаган", „Уволнени сте", „Гоце и сие - всички с досие". Протестиращите надуваха свирки и блъскаха пластмасови бутилки и кутийки от кока-кола, за да вдигат повече шум, съобщи още снощи агенция „Фокус".

От своя страна президентът заяви, че „няма нито една година, нито един случай тържествата да са били обект на партизанщина, защото Съединението е най-малко оспорваното събитие. Аз съм историк и не знам за тези 123 години да е имало опит да се партизира празникът 6-ти септември, каза той. България е успявала, когато се е обединявала около значима кауза. Ние се нуждаем от ново Съединение, но не в името на присъединяване на нови земи, а за Съединение на сили, воля, интелект, за да градим бъдещето на България", заяви Първанов.

След словото си президентът беше изпратен с аплодисменти от част от присъстващите граждани и с невъобразим шум от страна на протестиращите. Представители на ДСБ и „Атака" още сутринта обещаха, че ще протестират на зарята срещу присъствието на президента, премиера и парламентарния шеф. От своя страна и тримата призоваха опозицията да не политизира празника и заклеймиха нейните действия. Георги Първанов, Сергей Станишев и Георги Пирински застанаха един до друг на площад "Съединение". Малко преди 20 часа президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй.

 „Престрелките" между управляващи и опозиция започнаха сутринта в събота и продължиха през целия ден. Те си размениха остри думи и взаимно се обвиниха, че разделят нацията. Повод за поредната политическа конфронтация стана стартиралата подписка за „уволнение на кабинета".

За пръв път тримата първи мъже на държавата се събират заедно на честване, каза по-рано през деня кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Той призова за цивилизовано отношение към институциите. Директорът на полицията комисар Ангел Рангелов призна, че очаква провокации и освирквания на управляващите от "лица в нетрезво състояние".

Преди обяд в Пловдив бе обявено началото на протестната подписка на ГЕРБ, СДС и ДСБ за уволнението на правителството „Станишев". На площад „Стефан Стамболов" пред сградата на общината се събраха лидерът на ГЕРБ-Пловдив Йордан Кюмюрджиев, лидерът на СДС - Пловдив Николай Караиванов, лидерът на ДСБ - Пловдив Спас Гърневски и няколко десетки пловдивчани, симпатизанти на обединената опозиция.

Спас Гърневски обясни, че опозицията ще изрази недоволството срещу управялващите като това щяло да стане „със звук, изображения и присъствие на площада". Лидерът на сините в Пловдив Николай Караиванов обяви, че ръководството на партията няма да уважи зарята в знак на протест срещу присъствието на управниците, които формират правителствената политика. Спас Гърневски смята, че акцията на опозицията не разделя българите на днешния ден, тъй като действията на управляващите отдавна са ги разделили.

За разлика от представителя на ДСБ лидерът на ГЕРБ в Пловдив Йордан Кюмюрджиев заяви, че в партията не са привърженици на улични протести на такъв ден, освен ако няма друг избор. Независимият депутат и член на ГЕРБ Лъчезар Иванов също коментира, че днешният празник не е точният момент за протести, каквито предвиждат да правят от ДСБ - Пловдив. Все пак това е национален празник и хората се обединяват, не бива да се поругават историческите ценности на България, каза народният представител.

В Деня на Съединението партийното трябва да отстъпи пред националното, коментира председателят на Народното събрание Георги Пирински. Той добави още, че да се прави партийна политика на национален празник, е доказателство за тези, които я извършват, че не знаят за какво става въпрос и че не се усеща те да имат толкова голяма подкрепа.

Това, което прави днес опозицията, потвърждава моите думи, които изказах преди време - че в България има триумвират на разделението на нацията, заяви в Пловдив премиерът Сергей Станишев по повод започналата от опозиционните партии подписка за уволнение на кабинета. "Не може националният празник да се използва за разединение. Това говори много за манталитета на тези политици. Би трябвало тези, които правят подписката срещу тройната коалиция да знаят, че управлението се сменя демократично на избори", заяви министър-председателят.

Сергей Станишев добави, че за дясната опозиция в лицето на ГЕРБ, ДСБ и "Атака" е видно, че не може да постигне успех на избори в спокойна обстановка и затова се стреми да създаде екстремна ситуация в страната. Такава радикална и агресивна опозиция в България не е имало от 90-те години на миналия век. Те са готови с цената на всичко, дори и с предизвикване на нестабилност в държавата, да вземат властта, каза още Сергей Станишев. Според него обаче, хората в голямото си мнозинство разбират това и не ги подкрепят.

Според премиера опозицията е повела такава кампания още от началото на годината, защото се страхува, че на изборите в нормална среда няма да постигнат това, което искат. Станишев смята, че единственият шанс на ДСБ да влезе във властта е да предизвика вълна на нестабилност в страната. Същото се отнася и за поведението на ГЕРБ, допълни той. Тази нестабилност обаче ще се отрази и на джоба на българина, категоричен е премиерът.

Ние можем да се различаваме в своите виждания, но 6 септември е национален празник и тук вече няма управляващи и опозиция, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред "Фокус". Според него има българи и антибългари, т.е. българи, които уважават националните символи и националните празници и такива, които не ги уважават. „Ако на дати като 6 септември не просто обличаме новите си костюми, за да ни снимат медиите, ако усвоим поне частица от идеализма, патриотизма и готовността за саможертва на онова поколение, което направи Съединението, Независимостта на България, войните за национално обединения, мисля, че България ще бъде по-достойна и по-добра държава", смята Каракачанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7534 |06.09.2008 В Пловдив тържества и протести за Съединението . 26| 7014 |18.08.2008 Цигани от Пловдив: Ченгета ни млатиха, удряха баби, подхвърляха бебета . 6| 4946 |15.08.2008 Полицията конфискува нелегално месо . 4| 4673 |12.08.2008 Ново убийство заради девойка, този път в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads