Реклама / Ads
0| 2870 |24.08.2022 НОВИНИ

Половин година война: Какво се е случило шест месеца след инвазията?

.
Половин година продължава войната в Украйна. Преди шест месеца - на 24 февруари, Русия започна своята инвазия в страната, въпреки месеците на отрицание от страна на Кремъл, че се подготвя нападение. Войната шокира света. Това е първият подобен конфликт, който се води в сърцето на Европа от десетилетия. Действията на Кремъл бяха осъдени почти от всички държави.
 

Широко се смяташе, че Русия се готви да претендира за бърза победа в Украйна, но надеждите за бързо сваляне на прозападното правителство на Володимир Зеленски скоро се изпариха. Шест месеца по-късно инвазията сега е изправена пред дълга, мъчителна "война на изтощение“, която струва скъпо и на Москва, и на Киев. 


Военните действия са съсредоточени в източната част на Украйна, след неуспешен блицкриг и провалените планове за превземане на столицата Киев. Руските войски се оттеглиха, а целта се съсредоточи върху "освобождаването на Донбас", където се намират двата самопровъзгласили се за републики района в Луганск и Донецк. 


Кремъл се опита да поеме контрол и над части в Южна Украйна като се смяташе, че основната задача е да се осигури директен път до анексирания през 2014 г. Крим. Русия успя да превземе части от пристанищата Мариупол, Мелитопол и Херсон. Контролът в й в Южна Украйна обаче изглежда по-малко стабилен. 


През последните месеци руските войски се изтеглиха от Змийския остров и окупираха райони като Крим и Херсон (от които според съобщенията руските командири са избягали). Руските сили също стават свидетели на нарастващ брой украински удари.


Междувременно пристанищните градове Николаев и Одеса по-нагоре по крайбрежието на запад претърпяха многократни обстрели, но все още остават под украински контрол. 


В хода на шесте месеца война светът бе изправен пред опасност от продоволствена криза заради блокадата на украинско зърно. Износът бе възстановен след трудно постигнато между Русия и Украйна споразумение, което стана факт с помощта на Турция и ООН.


Анализаторите се съмняват какво ще се случи през следващите шест месеца с настъпването на есента (заедно с прословутия кален сезон или "Распутица“ в Украйна). После пък идва зимата. 


На фона на войната газова криза тресе Европа. Цените удариха рекордни нива, а руската "Газпром" продължава да извива ръце като спира кранчето на редица държави. Една от тях е България заради отказа на страната ни да плаща за синьо гориво в рубли. През последните няколко дни обаче служебното правителство обяви, че възнамерява да седне обратно на масата с руския газов гигант и ще се опита да възобнови договора - ход, който според експерти ще попречи при евентуален арбитраж.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3915 |19.08.2022 Половината от бойните самолети на руския Черноморски флот са извън строя . 0| 2847 |19.08.2022 Мартин Димитров: Трябва да се мисли за осигуряване на газа до края на зимата, а не до края на годината . 0| 2880 |18.08.2022 Доц. Киселова: Тази година ще има рекорден брой секции в чужбина - между 750-800 . 0| 2971 |18.08.2022 Топчийски уверява - газ до края на годината има, но ще е скъпо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads