Реклама / Ads
0| 3311 |01.06.2022 НОВИНИ

Полша помпи икономиката си като помага на Украйна

.
Полша се амбицира да се превърне в икономически хъб за Украйна. Това става ясно от думите на премиера Матеуш Моравецки, според когото споразумение за подпомагане на Киев ще даде икономически тласък на страната му, пишат от агенция ”Ройтерс”.
 

Според Моравецки това може да се случи с отварянето на временни жилища, финансирани и построени от Варшава. Страната може да се възползва от възможни споразумения за реекспорт на украинско зърно, подпомагане на Украйна за възстановяване на инфраструктурата си и чрез внос на електроенергия от съседната страна.


Верен съюзник на Киев, Полша е един от най-големите финансови поддръжници на Украйна след инвазията на 24 февруари, но Матеуш Моравецки каза, че помагането на Украйна може да е от полза и за икономиката на Полша.


"Днес подготвяме няколко споразумения между конкретни министерства, които ще помогнат на Украйна и ще дадат икономически импулс на Полша“, каза Моравецки на пресконференция в град Бородянка близо до Киев.


Полските железници ще се възползват от транспортирането на украинско зърно до пристанищата на Балтийско море, посочи още премиерът на Полша. 


Тъй като Русия контролира или ефективно блокира украинските черноморски пристанища, доставките на зърно от Украйна спряха от началото на инвазията, докато Москва обвинява западните санкции за нарушаване на износа както на зърно, така и на торове.


Моравецки каза, че министерството на инфраструктурата на Полша ще участва в пътни и железопътни проекти в Украйна, докато министерствата на вътрешните работи и отбраната също работят по споразумения. 


Киев и Варшава обсъждаха вноса на електроенергия от Украйна, което ще подкрепи стабилността на полската енергийна система и ще позволи на Украйна да се възползва от синхронизирането на електропреносната мрежа с мрежата на Европейския съюз. Междувременно енергийните компании вече доставят оборудване, включително кабели и трансформатори, за да помогнат за възстановяването на доставките на електроенергия в районите на Украйна, засегнати от войната.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3252 |30.05.2022 Полша прекрати безплатните доставки на гориво за Украйна . 0| 3101 |30.05.2022 Трети опит: Порошенко прекоси границата на Украйна с Полша . 0| 4692 |29.05.2022 Германският министър на икономиката бие тревога: Единството в ЕС за антируските санкции се разпада . 0| 3918 |28.05.2022 Рамзан Кадиров заплашително: При заповед, след Украйна идва ред на Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads