Реклама / Ads
2| 6174 |14.03.2018 НОВИНИ

Полският президент разкритикува членството на страната си в ЕС

.
Анджей Дуда
Полският президент Анджей Дуда разкритикува членството на страната си в ЕС, сравнявайки го с някои аспекти от периода на поделбите на Полша между Русия, Австрия и Прусия, продължил 123 години, от 1795 до 1918 г., предаде Франс прес и БНТ. Дуда изрази недоволство от ситуация, в която по думите му ”някъде далеч оттук, в далечни столици се решават делата ни и всъщност работим в чужда полза”.
 

 Дуда е член на консервативната партия "Право и справедливост", която управлява Полша от изборната си победа през октомври 2015 г. Отношенията на Варшава с ЕС оттогава са обтегнати, най-вече заради спорни реформи на съдебната система. Заради тях Брюксел задейства срещу Полша неизползвана досега процедура, която може да доведе до санкции, включително лишаване на Полша от правото й на глас в заседанията на Европейския съвет.

 

"Днес имаме една суверенна и независима Полша, която според мен ще бъде държава, където се живее все по-добре и по-добре. Говорете за това на децата си. Защото често пъти хората ни питат: за какво ни е Полша? ЕС е най-важен", заяви Дуда в реч по повод 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша.

"Нека всички тези хора си спомнят за 123-те години на поделби. Тогава също е имало хора, които са казвали: може би така е по-добре, няма да има повече караници, размирици, въстания, войни, авантюри, конфедерации, най-после ще имаме мир", каза Дуда.

После тези хора "бързо разбраха, че войните продължават, че авантюрите продължават, но вече нямаме никакво влияние, вече не решаваме сами, а някъде далеч оттук, в далечни столици се решават делата ни, вземат се парите, които сме спечелили с труда си и всъщност работим в чужда полза", заяви полският президент.

 

Полша е член на ЕС от 2004 г. Тя е най-голям получател на средства от европейските фондове с около 10 милиарда нето на година след приспадане на вноската й в бюджета на ЕС, отбелязва АФП.

 

Полша подкрепя действията на Великобритания по случая с бившия полковник от руското военно разузнаване ГРУ Сергей Скрипал, който бе отровен в Англия с нервнопаралитичен газ, заяви Дуда, цитиран от ТАСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5123 |14.03.2018 Президентът сезира Конституционния съд за потъпкване на разделението на властите . 0| 4509 |13.03.2018 Президентът свиква КСНС за енергийната сигурност след Великден . 0| 5396 |12.03.2018 Президентът сезира Конституционния съд заради Закона за частната охрана . 4| 5378 |12.03.2018 Светият синод оповести какво са говорили руският патриарх и президентът Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads