Реклама / Ads
0| 2834 |29.06.2022 НОВИНИ

Помнете: Пътуването по лоши пътища е опасно за вашето здраве и живот

.
Обичайна гледка на АМ ”Хемус”... Източник: БНР
Все повече жертви на катастрофи се дават заради лоши пътища и занижен контрол. Лятото е времето, в което движението по пътищата в много интензивно. Хиляди хора тръгват на път, в много селища прииждат туристи. За съжаление, това е и времето, в което стават и най-много катастрофи.
 

Според Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики, отбелязването отбелязването на Ден за безопасност на движението и други подобни инициативи с нищо не помага за намаляване на броя на катастрофите.

"В последните пет години не се прави почти нищо за пътната безопасност. Държавните институции и политиците не се вслушват в мнението на експертите", поясни Русинова пред БВР и допълни, че трябва да се черпи опит от добри практики от страни с опит в това отношение.

 

"В България имаме добра нормативна база по отношение на движението по пътищата. Страшното обаче е, че никой не е готов да спазва правилата", каза още Русинова и изтъкна липсата на достатъчно контрол по пътищата.

"Защо у нас шофьорите нарушават правилата, а в Гърция например ги спазват? Просто там не могат да ги нарушават, а тук могат, защото няма кой да ги контролира и да ги накара да ги спазват", допълва Русинова.

 

Проверка на Фрог нюз преди дни показва, че движението по магистрала „Хемус“ от София до Боаза съвсем не е безопасно. Има поне 15 участъка с неравен асфалт, лошо маркирани ограничения, липса на сигнализация и пр. недостатъци, които са предпоставка за катастрофи. Едната тръба на тунела на Витиня продължава да не функционира по неизвестни причини. Задръстванията са постоянни. Състоянието на пътната настилка е отчайващо. Този факт обаче не се отчита в нито една статистика в България и като причина за немалка част от произшествията.

Полицаите не винаги са на подходящите места и често вместо да подпомагат движението, те предпочитат да спират избрани от тях превозни средства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4372 |24.06.2022 Шабан Мурати: Белград има интерес от лошите отношения между България и РСМ . 0| 4942 |22.06.2022 Politico: Лоши новини за Скопие, добри за мафията вещае политическата криза в България . 0| 4332 |19.06.2022 Лоши новини за Макрон: Губи мнозинството в парламента . 0| 3215 |14.03.2022 СЗО: Войната в Украйна може да влоши пандемията от COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads