Реклама / Ads
13| 4905 |22.01.2014 НОВИНИ

М. Попова: Незаконното използване на СРС-та е пошлост

.
Маргарита Попова
Не знам по какъв начин можем да преодолеем, за да въдворим порядък в обществото, заяви по БНР вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя не съжалява, че е на "Дондуков 2", но счита, че България е загубила от това, че екипът й не е довършил мандата си в Министерство на правосъдието.
 

 

Като министър на правосъдието в кабинета на ГЕРБ нейната работа по Закона за СРС-та й била възложена тогава от министър-председателя, въпреки че по закон с този въпрос се занимавал министърът на вътрешните работи.

Аз в началото проявих недоумение защо министърът на правосъдието трябва да се занимава с този закон, но след това осъзнах, че министър-председателят не е сбъркал, каза Попова, която и сега била на това мнение, че министърът на правосъдието трябва да се занимава със Закона за специалните разузнавателни средства.
 

Резултатите от нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства са катастрофални за хората. Не може ние от сутрин до вечер да се занимаваме с това кой с кого е говорил, кой къде е ходил. Решението дали да отпадне доживотният затвор без право на замяна е основно политическо, но зависи и от това дали обществото е узряло или ще продължи да се държи към принципа "око за око, зъб за зъб", каза Попова.

Има нужда от много неща, за да бъдат хората успокоени. Важно е на разположение да имаме хора, запознати с науката криминология. Ние не използваме уменията, които имат българските специалисти по криминология. Тежестта на наказанието не е гаранция нито да направи сбъркалия по-добър, нито да направи тези, които са на свобода да извършат нещо лошо. Това е въпрос на ценностна система какво ще избереш – ценността на живота, или смъртта, свободата, или веригите, смята вицепрезидентът. 

 

Направихме чудесни предложения за изменения заедно с прокуратурата, със съда. Участваха и други представители на неправителствения сектор. За съжаление обаче нямаше последствия, не се внесе в парламента този проект за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства, защото там бяха направени много разумни неща, които може би щяха да намалят възможността да попадаме или да ни вкарват непрекъснато в скандали с подслушванията. И аз дори се чудя защо хората в крайна сметка искат да разберат защо, защо това се прави. Това всъщност е проява на лоши нрави, на политически игри за дискредитиране на противника, или това е съзнателна дейност, за да се държи обществото в напрежение и в стрес и да се занимаваме с неща, които не могат да дадат образ на едно общество като демократично, нормално, каза още Попова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5645 |06.09.2013 М. Попова: Не мога да подкрепя евентуална военна намеса на България в Сирия . 48| 5414 |27.08.2013 Кристиан Вигенин: Осъждаме използването на химическо оръжие в Сирия . 43| 6631 |27.07.2013 Маргарита Попова: Чакат ни избори и ново поколение в политиката . 48| 5155 |18.07.2013 М. Попова: ГЕРБ трябва да се върнат в парламента!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads