Реклама / Ads
4| 11367 |27.04.2011 НОВИНИ

Поръчки "под масата" цакат държавата с 220 млн.лв.

.
Между 70 и 85% от провежданите обществени поръчки има открити нарушения, като най-често те са свързани с опит за манипулиране на самата поръчка. Това показват проверките на експерти от Сметната палата.
 

Новината съобщи председателят на палатато проф. Валери Димитров при подписването на споразумение за сътрудничество между Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

През последните четири години проверки на 5500 процедури за обществени поръчки за 5 млрд. лв. са констатирали административни нарушения в над 60% от случаите, даде пример Теменужка Петкова, директор на АДФИ. Тя заяви, че все по-често се установяват въведени при обществените поръчки условия, които ограничават някои от кандидатите или дават предимство на други. Това означава, че няма гаранция, че ще се спазват принципите на лоялна конкуренция, заяви Петкова.

АДФИ е констатирала и над 1000 случая на необявяване на обществена поръчка, при които държавата е ощетена с около 220 млн. лв. За последните четири години са издадени с 7740 акта за административни нарушения, повечето от тях се обжалват, показват данните на агенцията. Общините са били обект на най-много проверки, посочи Теменужка Петкова.

В отговор на въпрос дали има констатирани нарушения при усвояване на средства от еврофондовете, проф. Димитров заяви, че при обществените поръчки, свързани с европари се констатират същите данни, както и при обществените поръчки, свързани с усвояване на средства от общинските или държавния бюджет. Той отбеляза, че по оперативните програми има много повече контролни органи, които да следят как се разходват парите и дори напоследък има страх от обявяване на обществени поръчки по европейските програми. Одитният шеф заяви също, че има лоши практики при организирането на процедурите и това е трайна тенденция.

Председателят на КЗК Петко Николов заяви, че подписаното днес споразумение има за цел да повиши контрола в областта на обществените поръчки. То ще позволи прилагането на мерки срещу ограничаването на конкуренцията при провеждане на различни тръжни и конкурсни процедури.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5306 |27.04.2011 Германия и Холандия ни цакат за Шенген . 6| 5441 |27.04.2011 Държавата се закри в интернет . 9| 5686 |25.04.2011 Далавери провалят обществени поръчки в МО . 2| 5247 |21.04.2011 Дамбовците съдят държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads