Реклама / Ads
2| 5219 |23.08.2018 НОВИНИ

Порожанов: Вторите проби за чумата са отрицателни

.
Източник: БГНЕС
Към момента вторите проби за чума не дават позитивни резултати. Това каза в предаването „Тази сутрин” земеделският министър Румен Порожанов.
 

„Има над 8000 проби, които са взети в момента, те ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории, за да може да стане бързо тяхната обработка и да може да се предприемат поетапни действия за освобождаване от оборното гледане в тези райони”, съобщи Порожанов.

 

"Вторите проби са пробите на целия 10-километров, разширен 20-километров, диапазон около селищата, в които имаше огнища и това са на животните от тези селища. Защото в тези 5 малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория, там бяха предприети мерки и, разбира се, след това бяха обезщетени до един всички земеделски стопани. Така че, това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване.

 

Чума имаше в България, потвърдено е от лабораторните проби, категоричен беше министърът. 

 

„Лабораторни проби бяха извадени, бяха показани, включително и позитивните резултати на френската лаборатория. При аутопсията на определени животни в района на Шарково и другите две населени места имаше животни с клиника, включително с антитела”, припомни Румен Порожанов.

 

Той добави, че първите проби са стартирали юни, потвърдени през юли, над 400 проби първоначално са били изпратени и потвърждавани, както за Воден и за Кости, така и за Шарково, и още две села, имало е и потвърждение от френската лаборатория.

 

"В едно от стадата в Болярово имаше съмнителна проба с високо съдържание на нуклеинова киселина, затова предложихме да бъдат взети втори проби, като лично гарантирах на стопаните, че ще наблюдавам тези проби, но те отказаха да ги допуснат, което е нарушение на закона", съобщи Румен Порожанов.

 

Пробата от Болярово е в категорията съмнителни и именно затова са разговаряли със стопаните на обекта, те са поискали да се смени лекарят, и са изпратени други лекари, които да влезнат, обясни земеделският министър.

 

Той не можа да оповести точния брой на животните, заразени с чума. По думите му, тази информация трябва да представи БАБХ.

 

"Грешки допуснахме в чисто комуникативен план. Това беше казано още в самото начало, въпреки че се провеждаха срещи с хората и кметовете, но това е трябвало да стане в един много по-широк кръг. Оставката на един министър е рутинен акт. Аз не се притеснявам от нищо", категоричен беше Порожанов.

 

"Работя професионално с д-р Илиев от БАБХ. За последно се чухме снощи. Не мога да кажа кои са гадовете, за които говори премиерът Борисов по отношение на компютърната фирма, спечелила обществена поръчка за ваксини. Вие сега тук ми провеждате разпит за дейността на БАБХ”, отправи упрек Порожанов към водещата за въпросите.

 

Попитан дали ще има оставки заради скандалите в земеделския сектор, той обясни: „Темите за оставките винаги са на дневен ред. Отговорност носи този, който е виновен. В случая това е БАБХ. Знам и следващия въпрос - ще поискам ли оставката на д-р Илиев. Това е тема, която се дискутира с премиера. Пак ще повторя, че оставките не са проблем".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3902 |08.08.2018 Затвориха летището в Бремен заради пробив в сигурността . 8| 4385 |28.07.2018 Порожанов: Готови са 11 км от оградата с Румъния срещу африканската чума . 5| 4272 |25.07.2018 Facebook прави нов опит да пробие в Китай . 0| 3538 |23.07.2018 Започва повторно вземане на проби от животновъдните в Болярово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads