Реклама / Ads
1| 3687 |17.12.2018 НОВИНИ

Порошенко обяви създаването на автокефална православна църква в Украйна

.
Източник: БГНЕС
Обединителният църковен събор в Киев избра митрополит Епифаний Дюменко за ръководител на новата автокефална православна църква в Украйна. В обръщение към участниците в Събора президентът Петро Порошенко, заяви, че от решението за създаване на независима църква зависи бъдещето на Украйна, бъдещето на нацията и нейната свобода.
 

"Украйна не е, не е била и няма да бъде канонична територия на руската църква. Сега от вас зависи бъдещето на Украйна, бъдещето на нашата велика нация, нашата свобода, нашата държавна и духовна независимост", каза Петро Порошенко.

Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело на поместната украинска православна църква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия.

 

През октомври Константинополска патриаршия разреши на Украйна да има своя собствена Църква след 322 години под духовната опека на Русия.

 

Проектоуставът на украинската автокефална църква предвижда тя да се ръководи от предстоятел с титлата Киевски митрополит, а не от патриарх. Синодът на новата църква ще се състои от 12 архиереи.

 

Очаква се ръководителят на новата независима украинска църква да получи томос за автокефалия от ръцете на патриарх Вартоломей в Истанбул на 6 януари.

Решението на Украйна да създаде независима от Москва православна църква предизвика гнева на Руската патриаршия, която го определи като "схизма" и скъса връзките си с Константинопол.

 

За Руската православна църква избирането на митрополит Епифаний за предстоятел на новата независима украинска църква е неканонично, заяви заместник-председателят на отдела за външни църковни връзки на Московския патриархат протойерей Николай Балашов. По думите му, за Руската православна църква този избор е нищожен, съобщава нашият кор. в Москва Ангел Григоров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3962 |12.12.2018 Софийският университет обяви протестна готовност заради болница ”Лозенец” . 2| 3947 |02.12.2018 Путин заяви, че би се срещнал с Порошенко, въпреки че е сложно . 6| 4311 |29.11.2018 Порошенко: Путин иска да анексира цяла Украйна и възстанови руската империя . 27| 4105 |29.11.2018 Порошенко: Путин се готви да окупира Азовско море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads