Реклама / Ads
16| 5190 |17.09.2015 НОВИНИ

Порошенко забрани с указ Елена Йончева и Магдалена Ташева да влизат в Украйна

.
Елена Йончева
Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност и суверенитета на Украйна.
 

Журналистката на свободна практика Елена Йончева, чийто документални филми за Украйна се излъчват по ТВ7, и депутатката от Атака Магдалена Ташева попадат в „черния” списък.

 

Предоставени са едни и същи мотиви за забраната: „Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи”, цитира bTV.

 

Сред близо 400-те имена в списъка има и журналисти, работещи за Би Би Си, испанското издание „Ел Паис” и германското „Ди Цайт”.

 

Най-много от хората в списъка са руски журналисти, политици и представители на сепаратистите в Донбас. Над 100 са фирмите и организациите, на които се налагат финансови ограничения, блокират се активи, отнемат се украински награди и се забранява влизане в страната и извършване на бизнес за срок от една година.

 

В списъка със санкционираните попадат министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, председателят на Държавната Дума Сергей Наришкин, президентът на Чечения Рамзан Кадиров, отговарящият за правата на децата в Русия Павел Астахов, певецът Йосиф Кобзон, лидерът на партия „Справедлива Русия” Сергей Миронов, министърът на земеделието Александър Ткачьов, както и журналисти от държавните агенции ТАСС и РИА „Новости”.

Сред санкционираните компании са държавните телевизии „Первый канал”, НТВ, „Россия-24”, както и „Газпромбанк”, „Аерофлот” и „Лабораторията на Касперски”.

Не е ясно какво точно е предизвикало забраната. Според администрацията на Порошенко списъкът е съставен от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5195 |18.08.2015 Кмет забрани пиенето на открито на морето . 7| 5213 |11.08.2015 Украйна забрани книгите на руски творци . 8| 5585 |10.08.2015 Русия забрани холандските лалета . 0| 7288 |17.07.2015 Порошенко: Имаме данни за нахлуване на агресор в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads