Реклама / Ads
0| 2786 |28.03.2023 НОВИНИ

ЕК посочи, че подкрепата на ЕС за Украйна се приемат с единодушие

.
Досега всички решения за военна, хуманитарна, икономическа и финансова помощ за Украйна са взети с единодушие в ЕС, заяви днес говорителят на Европейската комисия. Той отбеляза, че държавите от ЕС предоставят съвместно военна помощ на Киев за няколко милиарда евро, но самостоятелно изпращат и допълнителна подкрепа, съобщават световните агенции.
 

Европейският фонд за военна помощ предвижда един милиард евро за покриване на разходите по предоставеното военно оборудване от запасите на държавите, още толкова средства са предвидени за превоза на пратките до Украйна. Държавите, които предоставят помощ от запасите си, се очаква да изчислят какви количества да запазят, съобразно нуждите за собствената им сигурност. Няма "остаряло" оборудване - всяко оборудване, което Украйна може да използва, е необходимо за защита от руското нападение, заяви говорителят. Когато става дума за т. нар. съветско оборудване - то е много важно и имаше решаваща роля в началото на войната, защото украинските военни го познават. Щом едно оръжие може да бъде използвано, то допринася, обобщи той.

 

Не може да се каже, че ЕС покрива разноските за предоставяне на оборудване с отпаднала необходимост - Украйна определя от какво има нужда. Даваме това, което се иска и можем да осигурим. Изплащането на разноските със средства от фонда е в ръцете на държавите от ЕС, те определят правилата, посочи говорителят в отговор на въпрос, свързан с медийни твърдения, че някои европейски държави изпращат на Украйна остаряло оборудване, но очакват възстановяване на разходите по цени за ново.

Държавите преценяват дали да обявят открито условията за покриване на разходите за предоставеното военно оборудване на Украйна. Много условия не може да бъдат обявени засега, докато войната продължава, поясни говорителят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3172 |28.03.2023 Държавата с помощи за земеделците заради войната в Украйна . 1| 2977 |28.03.2023 Зеленски посочи, че сигурността на АЕЦ ”Запорожие” не може да се гарантирана . 28| 3524 |27.03.2023 Германските “Леопард 2” влязоха в Украйна . 72| 9512 |27.03.2023 Нямало как да дадем 155-мм муниции на Украйна? Димитър Стоянов излъга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads