Реклама / Ads
0| 3062 |18.12.2020 НОВИНИ

Прах от Гълъбово влезе в Министерство на енергетиката като коледна елха

.
Източник: БГНЕС
От екоактивистката организация ”Грийнпийс” подариха на Министерство на енергетиката ”украсена коледна елха” с прах от Гълъбово. На нея има и етикети ”Тиха нощ, прашна нощ Коледа в Гълъбово”, ”Коледа със съдействието на Министерство на енергетиката”.
 

Десислава Микова от "Грийнпийс" обясни, че с подаръка искат да напомнят на министерството и на енергийния министър, че чистият въздух не е само предколедно обещание и дар, а право на всеки гражданин, дори и той да живее в сърцето на въглищната индустрия - Гълъбово.

 

"Това е свързано с прахоляка, защото Гълъбово се намира в центъра на Маришкия басейн и в близост до централата Брикел. Брикел е една от най-старите и замърсяващи централи и много често изпуска огромни черни облаци прах. Местните хора се оплакват от това запрашаване често", категорична бе тя.

 

Микова посочи, че е много трудно да се обърне внимание на Гълъбово, защото и самото министерство отказва да говори по темата. Хората от града събирали такъв прах, какъвто има на елхата всеки ден от прозорците на домовете си.

 

По думите й Министерство на енергетиката отказва да изготви план за преход на България от въглищата към неутралност. Такъв план трябва да бъде съобразен с плана на Европейския съюз за нисковъглеродна икономика и енергетика до 2050 г.

 

Сектор "Енергетика" не се променя за ден, два или година, а хората, работещи в този сектор, се трудят за развитието на сектора. За това хората заслужават предвидимост и планът е необходим, настоя Микова.

 

От екоактвистката организация направиха опит да се свържат с пресцентъра на енергийното министерство, за да им съобщят за "подранилия" им коледен подарък, но от там не си вдигнаха телефона. При направена втори опит за свързване, от пресцентъра отново не си вдигнаха телефона. Все пак от третия опит пресцентърът на енергийното министерство върнаха обаждане на "Грийнпийс" и приеха "коледният подарък".

 

"Грийнпийс" са подготвили и "коледен подарък" за столичния кмет Йорданка Фандъкова - преспапие с мърсотия от въздуха на София.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3725 |16.12.2020 Евростат затвърждава: Българите са най-бедни в Европа, дишаме прахта на Румъния . 20| 7910 |14.12.2020 Психиатърът д-р Владимир Сотиров: Борисов обича да е благодетел, хвърля прах в очите на хората . 9| 3740 |08.12.2020 Протест в сряда пред МС. Целта е ”Да отвеем Фините Прахови Частици от властта” . 5| 4550 |29.10.2020 Христомир Брънзов: Прахът и изгарянето на биомаса са най-голeмите замърсители на въздуха в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads