Реклама / Ads
79| 6517 |16.01.2012 НОВИНИ

Правозащитници не вярват в самоубийството на Чочо

.
Експертите от Българския хелзинкски комитет се усъмниха в самоубийството на Стойчо Стоев - признал ден преди това, че е отвлякъл и убил 17-годишната Мирослава от Перник.
 

 

В изявление на БХК се казва, че имат сериозно подозрение към твърденията на полицията, че Стойчо Стоев сам се е убил - пред служители на ГДБОП и окръжния прокурор на Перник.

 

Те аргументират позицията си, че неведнъж в миналото български полицаи са отнемали живота на задържани лица, след което са представяли смъртта им като самоубийство.

 

Според правозащитниците в случая на Стойчо Стоев силно подозрение будят няколко факта:

1) смъртта е причинена с оръжие, за което някои медии съобщиха, че е полицейско;

2) алтернативно, оръжието, макар и не полицейско, е било на разположение на Стоев след вече извършено претърсване на жилището му;

3) изобщо е било възможно в присъствието на не каквито и да е полицаи, а на служители на ГДБОП, човек (с белезници?) да се застреля;

4) според съобщения в някои медии били чути три изстрела;

5) твърденията на полицията са противоречиви и непоследователни относно това дали смятат Стоев за извършител на убийството на детето Мирослава или не;

6) според съобщения в медиите има данни за твърдяноевентуално замесване на полицаи в отвличането;

7) няма мотив за самоубийство - напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят.

Оправданията на висши полицейски служители за „грешка" на полицаите от умора са несъстоятелни, заявяват още от БХК.

 

Те призовават Инспекторатът на МВР, ако е започнал дисциплинарно разследване на случая, да огласи публично резултатите си в кратък срок.

 

От БХК настояват също прокуратурата да вземе съответно строго отношение по присъствието и бездействието на окръжния прокурор на Перник при причиняване смъртта на Стоев, както и по евентуалната наказателна отговорност на полицаите, искат още от БХК.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5168 |22.11.2011 След правозащитниците и адвокати скочиха срещу Цветанов . 21| 5050 |21.11.2011 Правозащитници намекват за оставка на Цв.Цветанов . 43| 5638 |26.09.2011 Тежки санкции за МВР искат правозащитници . 23| 5129 |18.07.2011 Джеймс Уорлик: Само 10% вярват на съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads