Реклама / Ads
43| 5636 |26.09.2011 НОВИНИ

Тежки санкции за МВР искат правозащитници

.
Тежки санкции за хората в ръководството на МВР, които чрез бездействието си са допуснали "да бъдат извършени поредица от тежки престъпления" по време на безредиците в село Катуница преди два дни.
 

 

Това се казва в нарочно писмо на Българския хелзинкски комитет (БХК) , адресирано лично до премиера Бойко Борисов.

 

Правозащитникът смята, че липсата на адекватна реакция от страна на полицията е довела "не само до расистки погром, но и предизвика вълна от обществено напрежение в други градове в страната".

 

Шефъг та БХК Красимир Кънев категорично отхвърля като неоснователно обяснението на главния секретар на МВР Калин Георгиев (който лично ръководеше действията на подчинените си в Катруница – бел. ред.), че предприемането на по-бързи действия срещу чупещите и палещите къщи на Кирил Рашков протестиращи е можело да доведе до още човешки жертви.

 

"Професионално действащата полиция в едно демократично общество трябва да е в състояние да предотврати със законни средства изстъпленията и да усмири една неголяма група от хора, събрани в малко населено място, подстъпите към което могат да бъдат добре контролирани", се казва в позицията на БХК.

 

Властите са призовани да предприемат бързи и адекватни мерки, за да предотвратят масовото ескалиране на етническо напрежение в страната, както и за бързо разследване на убийството на 19-годишния Ангел Петров, което стана повод за размириците в пловдивското село.

 

В писмото се настоява задържаните за погромите над къщите на Цар Киро да бъдат съдени по Наказателния кодекс (НК), а не по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ).

 

БХК е една от най-активните правозащитни организации в критиките към правителството на ГЕРБ по повод натиска, упражняван през последните две години от изпълнителната на съдебната власт. Неведнъж Борисов и МВР шефа Цветан Цветанов са били критикувани от комитета, че дават директни указания на съда какви наказания да налага.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4949 |16.09.2011 Искате да знаете пола на бебето си? Европа забранява! . 34| 7712 |15.09.2011 Джазпевица и детектив искат дебат с Плевнелиев . 4| 5627 |15.09.2011 Забраняват на учениците да се натискат . 15| 5853 |14.09.2011 Искат оставките на Трайков и заместника му заради скандала с туристите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads