Реклама / Ads
10| 8145 |31.12.2012 НОВИНИ

Празненствата за Нова година по света

.
Новата година започва от Азия: островите на Южния Пасифик, следвани от Нова Зеландия и Австралия с традиционните фойерверки в пристанището на Сидни. Петнадесет пъти екипажът на Международната космическа станция ще посрещне 2013-а в орбита.
 

За първи път в Мианмар, будистката страна, която излиза от десетилетия на изолация, ще празнуват както на повечето места по света - с пиротехническо шоу. Този път то е планирано в Рангун с участието на 50 000 души.

Загрижеността остава за такива места като Нова Каледония, пише „Дарик”, към която приближава ураганът Фреда, който в 11:00 часа местно време в понеделник е на около 450 км северозападно, придружен от проливни дъждове и ветрове с около 175 километра в час и пориви до 240 километра в час близо до центъра.

Повече от 1,5 милиона души вероятно ще присъстват на фойерверките, които осветяват небето всяка година в Сидни. Спектакълът е създаден през 2012 г. и озвучен от звездата Кайли Миноуг.

"Честването на Нова Година в Сидни е известно по целия свят и се гледа от повече от един милиард души, не само защото това е първото голямо шоу за 2013 г., но и защото то е най-красивото", разтръби кметът на морския град.

В Япония семейства традиционно се възползват от тези няколко дни, за да посетят храмовете, преди да застанат семейно пред телевизионните екрани за последното предаване в годината "Koхаку Ута Гасен", което гледат 40% от японците.

Във Филипините, където обичайната ярост на пиратките оставя десетки ранени, отбелязването на Новата ще бъде под знака от тайфуните. "Бофа" уби повече от хиляда души в началото на декември на южния остров Минданао.

В Дубай огромен дъжд от фойерверки ще освети 200-етажния небостъргач Бурж Халифа, най-високата кула в света, на фона на симфоничната музика, изпълнена на живо от Пражката филхармония.

В Русия първи е Далечният изток, но тази година Сахалин попада под ударите на циклон от Южнокитайско море. За столицата на Русия се очертава истинска зимна виелица, а тържествата в европейската част на Русия се ознаменуват с фойерверки над Червения площад в Москва.

Два часа след това е ред и на България. В столицата София е станалият вече традиция площаден концерт "Сцена под звездите", предаван пряко по държавната телевизия.

Новата минава през Европа и след това се появява над Темза в Лондон, огласяна от Биг Бен. Преди това са фойерверките в Париж, където десетки хиляди хора, включително много туристи, са на Шанз Елизе и в подножието на Айфеловата кула, за да отпразнуват прехода към 2013.

В Берлин германската канцлерка Ангела Меркел ще предупреди сънародниците си, че икономическата среда ще бъде "по-трудна" през 2013 г., отколкото през 2012 г., призовавайки към "търпение" и "смелост" в обръщението си за Новата година. Но вероятно германците ще празнуват, както си знаят.

Дакар ще предложи "най-големите фойерверки" в историята си по време на "пиромузикално шоу", което ще бъде пуснато от четири корабчета закотвени в океана, на около 300 м от брега на сенегалската столица.

От другата страна на Атлантическия океан стотици хиляди хора се очакват на Таймс Скуеър в Ню Йорк, за да присъстват на традицията повече от век - спускане в продължение на 60 секунди преди полунощ на многоцветна кристална топка.

Шоуто ще бъде домакин на успешните певици на годината: Тейлър Суифт, Карли Рей Йепсен и неизбежния рапър от Южна Корея, Сай, чийто хит "Gangnam Style" премина един милиард гледания в YouTube, което си е рекорд. Тук, към крайния час на годината демократи и републиканци трябва да са стигнали до споразумение по кризата в бюджетната политика, наречена "фискална скала". Изглежда Хилари Клинтън ще посрещне Новата година в болница, където влезе заради открит от лекарите тромб.

В Рио де Жанейро 16-минутни фойерверки ще се виждат от плажа Копакабана, пише АФП. Там температурата приближава 40 градуса.

Но в Каракас, тържествата май няма да са пищни и няма да има традиционния за края на годината концерт на площад Боливар, което се дължи на обезпокоителните новини за здравето на президента Уго Чавес, който получи в края на годината още усложнения след лечение от рак в болница в Хавана.

Екипажът на Международната космическа станция ще посрещне Нова година 15 пъти: първият път, когато прелита над Нова Зеландия , а последният на 1 януари, когато е над Тихия океан източно от Австралия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6286 |31.12.2012 Цветанов отпуши Банско за Нова година . 1| 5819 |30.12.2012 Гуардиола поема Челси след Нова година . 3| 6625 |31.12.2012 С ясно време посрещаме Нова година . 9| 9014 |24.12.2012 Астроложката Силва Дончева: Чака ни тежка 2013 година!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads