Реклама / Ads
3| 6659 |01.11.2009 НОВИНИ

Празнуваме Деня на народните будители

.
Днешният ден е посветен на народните будители. Всяка година, на 1 ноември отбелязваме празника, с който почитаме делото на българските книжовници, просветители и борци за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.
 
Сред народните будители са Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, братята Кирил и Методий, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

В 11 часа, пред паметника на Св. Кирил и Методий при Народната библиотека в София започва тържество, организирано от Министерството на образованието, младежта. На празника ще бъдат връчени наградите на учителите, удостоени с отличието на МОМН "Константин Величков".

От 12.00 часа вицепрезидентът Ангел Марин ще присъства на традиционния ритуал за издигане на националното знаме пред парадния вход на президентската администрация, съобщиха от президентството. Ще бъде извършена и тържествена смяна на караула.

Синдикатът на българските учители, Дирекция „Култура" и Дирекция „Образование" на Столична община организират от 18.00 часа в Театър „София" празничен концерт, посветен на 1 ноември - Ден на народните будители. В концерта участват Панайот Панайотов, дует „Ритон", дует „Шик", водещ е актьорът Пламен Манасиев. Входът е с покани.
От 16.00 часа в Криптата на храм-паметник „Свети Александър Невски" вокална формация Юлангело ще изнесе концерт по случай Деня на народните будители. Концертът се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура" на Столична община и със съдействието на Национална художествена галерия.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-тото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4995 |25.03.2009 Празнуваме благата вест за идването на Спасителя . 4| 5545 |01.01.2009 Честита Нова година! Днес празнуваме Васильовден . 29| 6062 |29.12.2008 Израел продължава с ударите срещу ивицата Газа въпреки международните критики . 1| 5750 |20.02.2008 Важно: акредитираме лабораториите у нас по международните стандарти!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads