Реклама / Ads
0| 2614 |07.12.2022 НОВИНИ

ЕК с предложение за нови правила за признаване на произхода между страните в Общността

.
Европейската комисия прие предложение за регламент, чиято цел е да се хармонизират правилата на международното частно право в ЕС, свързани с произхода. Предложението е съсредоточено върху висшите интереси и правата на детето. С него ще се осигури правна яснота за всички видове семейства, които се намират в трансгранична ситуация в рамките на ЕС. Възможно е те да се преместват от една държава членка в друга с цел пътуване или пребиваване или защото имат членове на семейството, или имущество в друга държава-членка.

Един от ключовите аспекти на предложението е, че произходът, който е установен в една държава-членка на ЕС, следва да бъде признат във всички останали страни-членки, без да се налага специална процедура. Това съобщават от представителството на ЕК в България.

 

С днешното предложение на децата, които се намират в трансгранична ситуация, се дава възможност да се възползват от правата, произтичащи от произхода съгласно националното право, по въпроси като наследяване, издръжка, попечителство или правото на родителите да действат като законни представители на детето (по въпроси, свързани с образованието или здравето).

 

Комисията прие днес и две предложения за укрепване на органите по въпросите на равенството, които са свързани по-специално с тяхната независимост, ресурси и правомощия, така че те да могат да се борят по-ефективно с дискриминацията в Европа.

 

Органите по въпросите на равенството са от съществено значение за подпомагане на жертвите на дискриминация и за гарантиране, че законодателството на ЕС в областта на недискриминацията се прилага на място

 

С новото законодателство ще се гарантира, че органите по въпросите на равенството могат да разгърнат пълния си потенциал. С него ще се осигури по-добра защита за жертвите на дискриминация и ще се допринесе за нейната превенция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2705 |07.12.2022 Първа публична екзекуция на новите стари управленци на Афганистан - талибаните . 0| 2564 |07.12.2022 Спират плановите операции в Украйна заради проблемите с тока . 0| 2663 |06.12.2022 ЕС изготвя ново предложение за Сърбия и Косово . 3| 28020 |06.12.2022 БСП предлага нови пенсии и заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads