Реклама / Ads
3| 3186 |29.06.2021 НОВИНИ

ЕП и председателството на Съвета на ЕС постигна предварително споразумение за приемането на регулация за новата Европейска агенция по убежището

.
Елена Йончева
Днес беше постигнато предварително споразумение между Европейския парламент и председателството на Съвета на ЕС за приемането на регулация за новата Европейска агенция по убежището. Това съобщават от пресофиса на евродепутата Елена Йончева.
 

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите водеше разговорите от името на Европейския парламент.

 

„Последните месеци и седмици бяха изключително натоварени за мен, изпълнени със сложни преговори и откровени дискусии в многобройни срещи. В крайна сметка обаче целта беше постигната и си заслужаваше всички усилия.

 

✅ Дни преди края на председателството на Португалия на Съвета на #ЕС беше подписано предварително споразумение с Европейския парламент за регламента, по който ще бъде работи новата Европейска агенция за убежището. От страна на европейските депутати преговорите ги водих аз. Днес сложихме началото на края на една изключително дълга процедура, започнала още през 2016 г.

 

✅ Регулацията, с която се създава Европейската агенция за #убежището има за цел да подобри прилагането на политиката за убежище в ЕС, като превърне съществуващата Европейска служба в пълноправна агенция. За мен днешното забележително споразумение със #Съвета е позитивен знак, че реформата на общата европейска система за убежище е възможна. Направихме първата стъпка към истинска солидарност, ефективна процедура за убежище и по-силна защита на основните човешки права.

 

✅ Съгласно споразумението, Агенцията ще подпомага правителствата в #ЕС за разпределението и трансфера на търсещите убежище. Тя ще има основна роля при практическото наблюдение на общата система за убежище, включително за предотвратяване на нарушенията на основните права от страна на държавите членки.

 

✅ Агенцията ще осигурява засилено оперативно и техническо съдействие на правителствата, които имат необходимост от това, както и ще допринася за сближаване на преценките за случаите, в които се търси международна закрила. Агенцията ще подобри сътрудничеството между държавите членки и трети страни в областта на убежището, като ще отчита и солидарността между тях.

 

✅ Надграждането на службата е закъсняло много отдавна, но най-накрая ще имаме функционираща обща система за убежище в #ЕС. Изключително важно е, че можем да се фокусираме върху ефективна вътрешна политика, а не само върху ситуацията по външните граници – тема, която доминираше дебатите от прекалено дълго време. Нашата цел е да използваме това споразумение, и в същия дух на солидарност и споделена отговорност, да постигнем напредък и по другите предложения в новия Пакт за #миграция и убежище.

 

➡️ Предстои ни още много работа, защото предварителното споразумение трябва да получи одобрението на Съвета и на Европейския парламент, преди да бъде гласувано. Първата стъпка в тази посока вече е измината.

 

Аз продължавам да съм изключително ангажирана с процеса, тъй като съм координатор на цялостния механизъм по #миграция от страна на ЕП.

Повече подробности за споразумението, можете да разберете по време на пресконференцията в Брюксел, която можете да проследите на прикачения линк“, пише Йончева в профила си във Фейсбук.

 

Пресконференцията е в Брюксел, от 16:30 ч. българско време.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2984 |15.06.2021 Елена Йончева: Преговорите със Съвета на ЕС за европейската агенция за убежище са пред успешно приключване . 53| 17733 |13.06.2021 Диков с 5 съвета към президента. Към журналистите: Какво е 112? Очевидно скоро само телефонен номер… . 6| 3179 |07.06.2021 Париж прави френския официален език в Съвета на ЕС . 3| 3532 |07.06.2021 Стефан Янев свиква Съвета по сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads