Реклама / Ads
4| 3616 |17.03.2023 НОВИНИ

МФ представи предлаганите промени в данъчните закони

.
МФ обяви пакет с данъчни и бюджетни промени Източник: БГНЕС
Министерството на финансите обяви пакет с данъчни и бюджетни промени, които ще предложи заедно с актуализацията на Бюджет 2023 г. на новия парламент веднага след вота на 2 април.
 

Солидарна вноска на "свръхпечалбите", отпадане на част от намалената ставка за ДДС и намаляване на прага на плащанията в кеш – това са само част от промените в данъчните закони, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

 

Предлага се новите текстове да влязат в сила от 1-ви юли. Намалената ДДС ставка за ресторантьорските и кетъринг услугите, организираните екскурзии и ползването на спортни съоръжения, ще отпадне на 30 юни. Те ползват налог от 9 вместо 20 на сто.

 

От Министерството на финансите припомнят, че това са временни мерки, въведени заради кризата с Covid-19.

 

Солидарната вноска от свръхпечалбите за втората половина от годината е аргументирана с влошеното бюджетно салдо и потенциалната опасност от процедура по свръхдефицит, както и от увеличаване на дълга.

 

С други промени се разширява обхватът на акциза върху изделията за пушене, като се добавят определени видове течности за електронни цигари.

 

"За периода 2020-2022 г. държавата е предоставила 11,2 млрд. лева под формата на помощи, компенсации и намалени данъчни ставки - от тях помощи и компенсации на бизнеса, свързани с пандемията Covid-19,  енергийната криза и военните действия в Украйна са общо в размер на 10,3 млрд. лв., както и 908,7 млн. лв. загуба за бюджета вследствие на намалени ДДС ставки, освобождавания от облагане с акциз", съобщават от Министерството на финансите.

 

Промени се правят в Закона за хазарта, както и в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

 

Също така се предлага намаляване на половина на сумата за плащания брой – в момента тя е 10 000 лева, а искането на финансовото министерство е тя да е 5 000 лева. Целта е да се ограничи сивият сектор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3663 |17.03.2023 Министерството на финансите публикува пакета с промени на данъчни закони . 8| 5846 |15.03.2023 Готвят ни промени в данъчните закони, вижте какви! . 3| 2895 |15.03.2023 МС обсъжда промени в споразумението за военна помощ за Украйна . 2| 3466 |13.03.2023 Ще промени ли войната ”стратегическата” месомелачка Бахмут?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads