Реклама / Ads
1| 4347 |01.06.2016 НОВИНИ

ЕК предупреди Полша за нарушаване на върховенството на закона

.
Европейската комисия реши днес да изпрати мотивирано писмено становище на Полша - поредна стъпка в наказателната процедура срещу Варшава за нарушаване на върховенството на закона в Европейския съюз, предаед БТА.
 

Крайната фаза на процедурата предвижда възможност Полша да бъде лишена от глас в Съвета на ЕС. "ЕС е изграден на основата на ценности, залегнали в Договора за Общността. Решенията трябва да бъдат намерени от Полша, ние можем да предложим някои съвети", заяви на пресконференция заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. "Пътувах два пъти до Полша, в постоянна връзка сме с полските власти. Снощи говорих с премиера Беата Шидло, тя потвърди, че иска диалогът ни да продължи.

 

Въпреки всичките ни усилия досега не намерихме решения по основните въпроси - за състава на Конституционния съд, за Върховния съд, за назначението на съдиите", отбеляза той. ЕК иска да помогне на полските власти да постигнат решение. "Имаме право да представим оценка в писмена форма - това решихме да направим днес. Полските власти имат право да отговорят, ще продължим конструктивния диалог. Комисията не иска да се въвлича в полския политически дебат. Работата ни е да защитаваме върховенството на закона и изпълнението на задълженията по договорите. Ще направим всичко възможно да улесним процеса и да го доведем до решение.

 

Вярвам, че това ще придвижи диалога напред", посочи Тимерманс. На 18 май комисията реши да даде срок до 23 май на полските власти да отговорят какви мерки възнамеряват да предприемат във връзка с опасенията, свързани с върховенството на закона. Днешното решение показва, че ЕК не възприема отговора на полската страна. От днес нататък ЕК, Европейският парламент или 10 държави от ЕС могат да задействат процедура по чл. 7 от договора за ЕС. Този текст предвижда или налагането на наказание, или използването на възможността за отнемане на правото на глас в Съвета на ЕС в случай на "тежко и продължаващо нарушение" на ценностите на ЕС в държава от Общността. Досега тази процедура не е била задействана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4770 |20.05.2016 Юнкер предупреди: Великобритания няма да бъде гладена по косъма, ако излезе от ЕС . 0| 4414 |19.05.2016 Контейнер с гвоздеи взриви градски автобус в Полша . 8| 4594 |03.05.2016 Марешки: Предупредиха ме, че може публично да влязат в офисите ми . 0| 4309 |05.04.2016 Д-р Райнов: БСП предупреди за колапса в здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads