Реклама / Ads
12| 5228 |22.01.2010 НОВИНИ

Премиерът бил песимист за края на кризата

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Когато мечката играе в комшиите, тя не може да не заиграе и у вас. С тази българска поговорка премиерът Бойко Борисов обрисува ситуацията с икономическата криза по време на дискусията, организирана от президента Първанов дискусия "Накъде след кризата?"
 

Премиерът беше категоричен, че е песимист кризата да свърши скоро. Ако имаше антикризисни мерки, които да вадят държавите от кризи, аз щях да ги препиша, каза министър-председателят.

Той посочи, че големи икономики като Германия и САЩ буксуват и не излизат от кризата. И заради това призова да се спре да се теоретизира на тема криза. Според Борисов една от най-важните цели е влизане в еврозоната, за да произлязат ползи за държавата.

Премиерът коментира и бюджета с думите: „Има два варианта - или пускат дефицит, или не го пускат и го харчиш по-късно. Ние сега пускаме дефицит, за да разплащаме вересиите."

Той критикува и практиката на предишните управници да контрактуват договори, за които няма пари. „Това ме изправя пред една реалност - неплащането ни вкарва в съда", заяви премиерът.

Той критикува синдикати, експерти, икономисти и политици, че не са предприели адекватни мерки за реформиране на важни сектори. „Нима досега не се е знаело какво е състоянието на болниците? Нима е трябвало 20 години да търпим в това състояние железниците? Сега аз трябва да понеса този пасив".

Борисов изтъкна за пореден път, че ако ГЕРБ не е съставила правителство, страната е щяла да влезе в политическа криза и днес дискусията трябвало да бъде на тема: „България след катастрофата".

„Много е добре политическите партии и техните лидери да имат едно на ум, когато работят с чисто популистки мерки", предупреди Борисов.

Той подчерта, че не се страхува от евентуална политическа криза. „Нека да видим какъв е другият вариант... ако има друг вариант, готов съм... да го обсъдя веднага", заяви още министър-председателят.

Той също така попита къде са чуждестранните инвестиции, с които се е хвалил Станишев. Според Борисов чужди инвестиции идват предимно в София и по Черноморието, а не в Карнобат и Полски Тръмбеж.

В края на изказването си премиерът Борисов си пожела едно по-добро бъдеще за България, след което веднага напусна дискусията, за да върши други държавни дела.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4793 |16.01.2010 Сл. Бинев: Премиерът често сменя блендата . 7| 5199 |08.01.2010 Премиерът пропуска конгреса си, отива в Израел? . 16| 4904 |22.11.2009 Я. Янев: Премиерът да не се нерви на РЗС . 4| 4741 |15.11.2009 Премиерът поиска от кмета продължение на реформите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads