Реклама / Ads
0| 5279 |03.06.2022 НОВИНИ

Премиерът пред швейцарско радио: В България има 20 корумпирани сиви кардинали, трябва да ги махнем

.
Кирил Петков е може би първият управленец в България, на когото може да се вярва. Според него ”корупцията не е толкова сложна” - в България има 6,5 милиона души и двадесет сиви кардинали са корумпирани. Само че корупцията е отдавна проникнала навсякъде, а сивите кардинали все още са на власт в България. Защото Петков трябваше да обедини усилията си с посткомунистите и партията на шоумен, за да управлява.
 

Това пишат от Швейцарско радио и телевизия SRF, които се срещнаха с българския премиер Кирил Петков. 


Според изданието има много подводни камъни пред кабинета на Петков, а големият въпрос е колко време остава на кабинета. 


"Има голяма опасност и той да се провали заради непроницаемата смесица от корумпирани, политици и съдилища", пишат от SRF. 


Ето и цялата статия: 

 

България е смятана за най-бедната и най-корумпираната страна в Европейския съюз. Но от няколко месеца София се управлява от човек, който няма нищо общо с корупцията - Кирил Петков. Новият премиер на България е учил в Харвард и иска да промени държавата - неговите привърженици гледат на него като на последен шанс за страната. 


Миналата есен 42-годишният Петков дори нямаше партия. За него работят млади хора и казват, че сега, когато Петков е начело на държавата, за първи път вече не се срамуват, че са българи.


Нулева толерантност към корупцията


Петков е може би първият управленец, на когото може да се вярва. Според него "корупцията не е толкова сложна" - в България има 6,5 милиона души и двадесет сиви кардинали са корумпирани. 


"Трябва да се отървете от тези двадесет", категоричен е Петков. 


Само че корупцията е отдавна проникнала навсякъде, а сивите кардинали все още са на власт в България. Защото Петков трябваше да обедини усилията си с посткомунистите и партията на шоумен, за да управлява. 


"Сътрудничеството е трудно, дано да сме по-конструктивни“, казва Петков.


Могъщата корумпирана стара гвардия


Опитите не липсват: разследванията на правителството на Петков доведоха до ареста на предшественика му. Твърди се, че бившият премиер Бойко Борисов е приел подкуп от олигарх. Но само след един ден главният прокурор освободи Борисов. Според Петков обвинител №1 работи срещу властта и е част от корумпираното минало. 


Главният прокурор е много могъщ, Петков трудно може да се отърве от него, особено без помощта на посткомунистите. И те са част от корумпираното настояще. Подобно е и с отношенията с Русия: те са близки. Или както казва ПЕтков - корумпираните в България често получават пари от Русия. 


Самият той не е приятел на Москва. По думите му "ужасно е, че в Европа има толкова агресивен режим, който налага такава война на народа на Украйна". 


Висока инфлация, много бежанци


Най-опасното за политическата съдба на Петков обаче е, че българите трудно могат да си позволят да плащат насъщния хляб - 14% инфлация и поскъпване на абсолютно всичко, особено храната.


Сега правителството иска да похарчи милиарди за най-бедните. Държавата няма да има пари другаде, въпреки че много хора вече смятат, че прави твърде малко за тях.


За разлика от тях, някои казват, че държавата прави твърде много за украинските бежанци. България е настанила бежанци в хотели по Черноморието. Но правителственият глава се гордее, че България се отнася добре към хората от Украйна.  


"Ние не сме изневерили на нашите принципи“, посочи Петков. 


Въпросът е колко време му остава. Има голяма опасност и той да се провали заради непроницаемата смесица от корумпирани, политици и съдилища.


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3308 |03.06.2022 Пред министър Събев превозвачите скандират ”Оставка” на ”Капитан Андреево” . 0| 3247 |03.06.2022 Иво Мирчев: ДБ предлага да се обследва дейността на „Лукойл“. Досега там е защитаван руския интерес . 0| 3506 |03.06.2022 Абровски отива на ГКПП „Капитан Андреево“. Преди него „по спешност“ минава и министър Събев . 0| 3950 |02.06.2022 Премиерът Петков съветва как да се сложи край на войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads