Реклама / Ads
2| 2268 |19.09.2024 НОВИНИ

„X" преодоля пълната забрана в Бразилия чрез облачни услуги

.
Платформата за социални медии X, известна преди като Twitter, отново стана достъпна за много потребители в Бразилия в сряда, благодарение на актуализация на комуникационната й мрежа, която заобиколи блокирането, разпореден от върховния съд на страната.
 

Актуализацията на X използва облачни услуги от трети страни, по-специално Cloudflare, което позволява на някои бразилски потребители да достигат до X чрез маршрут извън страната, дори без виртуална частна мрежа, съобщава Abrint, Бразилската асоциация на интернет и телекомуникационни доставчици. Не е ясно колко бразилци имат достъп до X в момента, и X не отговори на искането за коментар.

 

"Вярвам, че промяната вероятно е била умишлена. Защо X би използвал услуга на трета страна, която в крайна сметка е по-бавна от собствената му?" каза Базилио Перес, член на борда на Abrint.

 

Миналия месец, след продължил месеци спор между собственика на X Илън Мъск и бразилския съдия Александър де Мораес, върховният съд нареди на бразилските мобилни и интернет доставчици да блокират платформата. Достъпът до X беше затворен за часове. Първоначално доставчикът на сателитни интернет услуги на Мъск, Starlink, заяви, че ще продължи да позволява достъп до X, въпреки забраната, но по-късно се отказа от това твърдение.

Перес добави, че ще бъде трудно да се блокира X отново поради техническите промени и повсеместното разпространение на Cloudflare, което означава, че блокирането на услугите може да засегне и други критични сектори: “Не можете просто да блокирате Cloudflare, защото бихте блокирали половината от интернет.”

 

Всяка нова заповед от бразилската национална телекомуникационна агенция Anatel, отговорна за изпълнението на съдебното решение, ще трябва да бъде по-конкретна, според Перес. Anatel вече работи за уведомяване на доставчиците на мрежи за доставка на съдържание и телекомуникационните компании, с цел блокиране на достъпа до X отново в Бразилия, но не е ясно колко време ще отнеме изпълнението на заповедта.

Ден преди X да стане отново достъпен, Белият дом изрази критика към цифровото ембарго на Бразилия. “Що се отнася до социалните медии, бяхме много ясни, че смятаме, че хората трябва да имат достъп до тях. Това е форма на свобода на словото", каза Карине Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом, в отговор на въпрос от Ракел Кренбюл, репортер на бразилския канал TV Globo.

 

Мъск отговори на изявлението с коментар в X: “Неочаквано, но оценено.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2306 |19.09.2024 Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер . 0| 2283 |19.09.2024 ФБР разби втора китайска хакерска група, засегнала хиляди устройства по света . 0| 7376 |19.09.2024 Променят редица данъчни закони . 2| 2261 |19.09.2024 Писателят Иво Иванов: При толкова много партии и коалиции като отидеш до урната всъщност избор нямаш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads