Реклама / Ads
2| 2919 |09.03.2024 НОВИНИ

Пресните български картофи надскочиха 12 лв./кг

.
Картофи
Пресни картофи за 12 лева и 50 стотинки за килограм. За толкова се търгува зеленчукът в категория „лукс“ на някои от столичните пазари. На тази рекордна цена „гурме картофите“ могат да бъдат открити и на пазарите в Пловдив и Варна.
 

Вносът продължава да диктува цените у нас. След като македонски марули заляха пазара тази седмица, цената им на едро от един лев падна на 70 стотинки. На пазара се появиха и пресни картофи на златната цена от над 12 лева за килограм. Кромидът също се оказа златен по цени. Само за последните три-четири седмици той е поскъпнал на едро с около 15%. Голяма част от количеството се внася от Нова Зеландия, съобщава Нова телевизия.

 

В отопляема оранжерия в пловдивското село Йоаким Груево са засети 30 декара зимни пресни картофи. Собственикът Никола Гунчев обяснява, че ранното засаждане на холандския сорт не е хитър трик за печалба, а опит да оцелее през зимните месеци. „Ние се опитваме да оцелеем при тия условия на производство. Да изкараме зимата - това е вече постижение. Ако може да си платим сметките и за тока, и за заплатите, и за такива неща – добре”, оплаква се производителят.

 

По думите му количеството, което добива седмично, е малко - между 200 и 300 килограма. Причината, според него, е, че търсенето на пазара било ограничено. Няма обяснение обаче защо цената им на сергиите стига 12 лева за килограм. „От нас излизат на 6 лева”, посочва Никола.

 

На най-голямата зеленчукова борса у нас пресни български картофи трудно се намират. Предимно са в малки количества и бързо свършват. Според изпълнителния директор на Стоковата борса в с. Първенец Илия Гатев цената от 12 лв./кг не е спекулативна. „Реална е, защото има много малко пресни картофи. Не е сезонът още на картофите. По това време на година цената е висока на пресния картоф специално”, подчертава той.

 

Т

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2683 |09.03.2024 Безопасността в АЕЦ "Запорожие" се влошава с всеки изминал ден . 0| 2697 |09.03.2024 Джо Байдън: Примирието в Газа до началото на Рамазан изглежда трудно . 10| 2695 |09.03.2024 "Да, България" на конференция избират европейско политическо семейство . 8| 2812 |09.03.2024 Преди ротацията: Старт на преговорите между ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads