Реклама / Ads
25| 6717 |29.10.2012 НОВИНИ

Президентът към българчета от диаспората: Заради вас съм приповдигнат

.
Росен Плевнелиев
Нищо няма да скрия от вас, ще бъда напълно откровен, обеща днес във Варна пред деца от българската диаспора в Украйна, Молдова и Македония, както и пред ученици от Родопите президентът Росен Плевнелиев.
 

Те поставиха пред него въпроси, свързани с визите, с възможността за обучение и професионална реализация в родината. Плевнелиев за пръв път взима участие в традиционния семинар на фондацията, но даде знак, че това няма да е последното му участие. Учениците от Бесарабия му разказаха, че часовете им по български език стават все по-малко и той обеща съдействие и разговор с властимащите в Молдова. Деца от Македония поискаха да им се помогне за българско училище в Битоля, където да учат книжовен български език и да се подготвят за следване в родината. Учениците от Родопите се афишираха като съвременни младежи, които не робуват на религиозни предразсъдъци, но се вълнуват от българските проблеми и поискаха да разберат къде са спирачките пред българското членство в Шенген. Повече от час и половина Плевнелиев разговаря с учениците, потомци на стари български родове и си тръгна много впечатлен и развълнуван от срещата.


Президентът с деца от диаспората

Припомняме, че президентът откри петото издание на инициативата „Есенен семинар” на Фондация Българска памет” днес в Гранд Хотел Варна. Участници във форума са повече от 250 младежи от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония.

Традиционният „Есенен семинар” на Фондацията е културно-образователна инициатива за европейска интеграция на млади сънародници от историческата диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония.

В рамките на проекта близо две хиляди български младежи от общностите ни зад граница са имали възможност да опознаят културата и актуалното настояще на България, както и възможностите за образователна квалификация и професионална реализация, които дава европейското членство на страната ни. Инициативата се провежда от есента на 2007 г. в подкрепа на общата държавна политика към българите в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6845 |27.10.2012 Политоложки: Президентът да се занимава с демокрацията, а не със санирането . 5| 5305 |23.10.2012 Бащата отвлякъл 3-те българчета от Белгия . 3| 5604 |22.10.2012 3 българчета изчезнаха след училище в Белгия . 45| 5317 |11.10.2012 Президентът се спря на Борис Велчев за конституционен съдия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads