Реклама / Ads
22| 5359 |07.08.2013 НОВИНИ

Президентът си казва думата за бюджета и ветото

.
Източник: Булфото
Президентът Росен Плевнелиев ще оповести на пресконференция становището си във връзка с одобрения от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. Пресконференцията ще се състои днес в 14.00 часа на „Дондуков” 2.
 

В становище на Министерството на финансите относно евентуално налагане на вето от президента върху актуализацията на Бюджет 2013 г. се посочва, че ако бъде наложено вето и се забави или отмени актуализацията на бюджета, това би довело до сериозни затруднения по отношение на бюджетния процес.

Според министерството отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса би се пренесла към президентската институция.

„Ако президентът Плевнелиев наложи вето върху актуализацията на държавния бюджет, то ще е вето по целесъобразност и вето чисто политическо”. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев, ден преди държаният глава да оповести публично становището си.
„Няма частично вето. В промените в актуализация на бюджета всички параграфи са взаимно свързани и не може да се говори за частично вето”, категоричен бе Станишев.

Той припомни, че в последните 23 години от историята на бюджетите в България има само един единствен случай, в който президентът Желю Желев е наложил вето върху текстове, които са противоконституционни и има произнасяне на КС, а не върху конкретни числа и параметри на бюджета. „Така че единственият реален мотив, който би могъл да има, е ако има противоконституционни текстове. Такива няма”, заяви лидерът на социалистите.

„Очакваме президентът да бъде последователен и принципен в позицията си за бюджета. Той трябва да отговори на въпроса за актуализацията на бюджета през 2010 г., когато е бил част от кабинета. Тогава се стига до дефицит от 3.8% по европейска методика. Тогава не е бил проблем такъв дефицит, а сега е проблем много по-малък. В актуализацията е заложен дефицит от 2% от БВП”, посочи Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5326 |06.08.2013 Президентът сезира Конституционния съд за Закона за СРС . 23| 4778 |06.08.2013 Президентът казва утре за ветото на бюджета . 41| 4935 |05.08.2013 Президентът поискал частично вето на бюджета . 18| 6729 |31.07.2013 Президентът: Каците с мед са три. Не каза, коя е неговата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads