Реклама / Ads
0| 5086 |15.06.2007 НОВИНИ

Президентът се обяви против фалшивите дебати, премиерът плаши с хиперинфлация

.
„В политическия живот на страната ни има дефицит на идеи и често се измислят фалшиви дебати”. Това заяви президентът Георги Първанов при представянето на Годишния доклад за социалните предизвикателства при членството на страната ни в ЕС и Стратегията за ускорено икономическо развитие на Република България.
 

Двете разработки са поръчани от президентската институция и са направени от учени.

parvanov1.jpg “От месеци наред си поставяме въпроса трябва ли да се преосмислят целите пред нацията в новите условия, както и кои са дългосрочните ни приоритети в сферата на икономиката и духовността”, каза още държавният глава. Според него периодът на изграждането на капацитет приключва, предстои ни сътрудничество и конкуренция. Президентът посочи, че трябва да се мобилизира цялата държава, в това число и гражданското общество, за заличаване, образно казано, на “родилните петна на прехода” - сивата икономика, бюрокрацията, корупцията, дейностите с непазарни монополни предимства, свръхцентрализацията, запуснатата инфраструктура.

“Вече не е достатъчно да даваме съгласие по приоритетните зони. Например, не е достатъчно да казваме, че енергетиката е приоритет – трябва да видим какво се крие зад тази постановка”, каза Първанов. Според него е нужно ново европейско качество на публичните услуги и финанси, а България да бъде предвидим партньор, осигуряващ финансовата стабилност.

„В последните няколко седмици успоредно с дебата за промените в изпълнителната власт вниманието на институциите се насочва към политиките, които трябва да станат част от обществения дебат”, каза още президентът. Той допусна, че кризата на партийния език и модел е възможно да е резултат и от наследството ни, и от новата среда, в която сме поставени. “В българското общество се натрупа умора от “политиката на парче”, която е добра хранителна среда за крайни формации, основаващи се на отрицанието. Важно е да се осъзнае, че само конкурентоспособната икономика може да бъде социална”, подчерта държавният глава. Въпреки ограничените си правомощия, президентът допълни, че не може да стои безучастен, когато в държавата има икономически проблеми и е готов на посредническа роля. Според него имало неоползотворен потенциал в местната власт, която не участва достатъчно в националните политики. Президентът посочи още, че днешният форум не е с цел да се създава нова партия.

„Има риск под натиска на определени обществени групи да стигнем до хиперинфлация и нещата да излязат извън контрол”. Това пък заяви премиерът Сергей Станишев, който също присъства на форума. Според него обществената дискусия за новите ни приоритети е крайно наложителна. “След като членството ни в Европейския съюз вече е факт, се намираме в една нова обществена среда и по отношение на политиката на доходите. Гражданите очакват промени, както и да живеем по европейски стандарти сега и веднага. Пенсионери, здравни работници и учители обявяват настойчиво своите искания. Нуждаем се от цялостен диалог за това къде да насочим ресурсите”, каза още премиерът. В противен случай според него имало риск под натиска на определени обществени групи да стигнем до хиперинфлация и нещата да излязат извън контрол. Станишев смята, че трябва да се търсят възможности за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Той посочи, че към този момент се планира увеличаване на капиталовите разходи на държавата с 2% от БВП през следващата година.

“Ако задам днес въпроса кое е по-важно – трудът на учителя, на лекаря или на университетския преподавател, кой ще поеме отговорността да каже, че единият е по-важен от другия”, попита риторично премиерът. Той допълни, че всеки трябва да заяви своята позиция и да поеме отговорност за нея. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5101 |22.05.2007 Президентът Първанов се обяви за мажоритарно начало в изборите . 0| 5572 |01.05.2007 За вероучение в училищата се обявиха епископ Евлогий и Волен Сидеров в Рилския манастир . 1| 12401 |02.05.2007 Търсят шофьори за градския транспорт с обяви на всеки автобус . 0| 6312 |06.05.2007 Президентът Първанов : Действията на Станишев са закъснели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads