Реклама / Ads
16| 3719 |06.10.2022 НОВИНИ

Президентът Радев: Партиите ги е страх да поемат управлението през зимата

.
Румен Радев
”Тревожното е, че зад издигането на нови, червени линии след изборите и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиция, издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата”, допълни президентът и се обърна към партиите: ”Не е чак толкова страшно, защото само за 2 месеца служебното правителство изгради една стабилна основа, от която следващото редовно правителство би трябвало да може да преведе страната през зимата, без особени затруднения”.
 

Това коментира пред медиите президентът Румен Радев по време на посещението си в Малта.

 

"Няма страшно, сега не е време за малодушие, не е време за тесни, партийни сметки, България има нужда от работещ парламент, време е да се поеме отговорност, време е за политическа смелост", допълни той.


"Но и тези избори не успяха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта. Тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама, не дадоха възможност и за лесно формиране на коалиция. Това е ясен знак за партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения. България има нужда от работещ парламент и устойчиво, редовно правителство", каза още той.

 

На път към чешката столица Прага, където ще участва в европейски срещи на върха, държавният глава каза още, че България не може да продължава да се примирява с факта, че остава извън Шенген.


"Ние и Румъния не може повече да бъдем държани извън Шенген само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой си измисля допълнителни критерии. От това губят всички – гражданите, туризма и икономиките ни. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни ресурси за опазване на границата, и да срещаме неразбиране по темата. Не може българите да са втора категория европейци и да чакат по КПП-тата на европейските държави. Ние няма да се примирим", каза Румен Радев.


Той напомни, че в условията на безпрецедентна криза по света, на тежки енергийни, икономически и социални кризи, ключът към нашето бъдеще е в диалога и солидарността.


"В тези тежки дни имаме нужда от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия срещу Украйна, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира на континента след Втората световна война. Вторичните ефекти на войната се усещат и общата политика за европейска отбрана ще е във фокуса на всяка следваща лидерска среща", каза още Радев.


В Прага българският държавен глава ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, а на утре в неформалното заседание на Европейския съвет в столицата на Чешката република.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3133 |05.10.2022 Проф. Маринов: Песимист съм за редовен кабинет, защото партиите си нямат доверие . 0| 2918 |04.10.2022 Президентът връчва отличията в инициативата Награда „Джон Атанасов“ . 29| 3436 |03.10.2022 Президентът Радев: Украйна в НАТО след мирно уреждане на конфликта между Киев и Москва . 4| 2923 |03.10.2022 Радев: Влошаването на глобалната среда за сигурност изисква съвременни отбранителни способности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads