Реклама / Ads
35| 10199 |24.01.2018 НОВИНИ

Президентът Радев: Не приемам Борисов и Меркел да канят чужд държавен глава в България

.
Източник: БГНЕС
”Не приемам български премиер и германски канцлер да оповестяват своето решение за поканата на чужд държавен глава в България, а българският президент да научава от медиите”, каза Радев по повод срещата между Бойко Борисов и Ангела Меркел в събота.
 
След нея се разбра, че Меркел иска от Борисов на среща на лидери на европейски институции във Варна да бъде поканен и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, за да се разговаря по всички въпроси, които вълнуват ЕС.

По думите на държавния глава начинът, по който научил за поканата, не бил обида към него, а към България. Иначе похвали Борисов за синхрона им по отношение на контактите с Азербайджан и обясни, че между институциите няма война, а само ценностни разминавания. "С премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно и ефективно", каза Радев.

Президентът Румен Радев отбеляза намесата на Турция в изборния процес у нас, както и опитите за намеса на страната в работата на българското мюсюлманско изповедание. На годишната пресконференция, на която президентската двойка се отчете за първата година от мандата, държавният глава каза, че трябва да се говори много честно за отношенията с Турция и в тях трябва да има изразени принципи за добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Още преди предсрочните парламентарни избори на 26 март т.г. Румен Радев обяви, че намесата на Турция в изборите в България е факт и тя е недопустима. Днес държавният глава разкритикува правителството, че не е направило законови промени и не е осигурило средства за заплащане от държавата на духовниците от всички вероизповедания, макар да имало уверение за това.

Президентът Радев каза, че България може и трябва да помогне за перспективата в отношенията между ЕС и Турция, но това трябва да става по-ясни критерии за това, които премиерът Бойко Борисов да постави. Той даде да се разбере, че Турция е важен за България съсед, с който имаме "дългогодишни прекрасни отношения" и сме "съюзници и партньори". Вицепрезидентът Илияна Йотова направи прогноза, че с това ръководство на европейските институции няма да има напредък за отношенията между ЕС и Турция.

На въпрос за сегашната турска операция в Сирия държавният глава каза, че случващото се в Сирия тревожи всички. "Води се една силна военна кампания, осъществяват се масирани въздушни удари, загиват цивилни граждани. Това трябва да бъде обект - и то по-скоро - на международните общности. Всяка ескалация на обстановката в Сирия може да доведе по сериозни усложнения. Надявам се ЕС да излезе със своя позиция, най-сетне ще има реална намеса и да не чака тези въпроси да се решават извън нас, по някакви други места", каза още Радев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5015 |24.01.2018 Радев: Парламентът се е превърнал в нотариат, парламентарната република атрофира . 1| 4004 |24.01.2018 Президентът ще се отчита за първата година от мандата си . 0| 4242 |12.01.2018 Президентът: Готови сме за участие в европейски проекти в сферата на военната промишленост . 5| 5406 |12.01.2018 Ген. Кирил Радев: Не може да се осигури 100% сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads