Реклама / Ads
9| 5249 |14.03.2010 НОВИНИ

Президентът не зачита парламента, не е умиротворител на нацията

.
Цецка Цачева
Президентът олицетворява единството на нацията. В този смисъл неговата власт е по-скоро морална и успоредно с безспорно представителната му функция, която той осъществява в международен план и с ангажиментите му по националната сигурност, другата му функция е по-скоро арбитражна.
 
Това заяви днес в предаването "Неделя 150" председателят на народното събрание Цецка Цачева.

"Той трябва да действа като един умиротворител, като един посредник между различните власти, тъй като той няма пряка компетентност във всяка една от властите, но той би могъл със своите действия и обръщения да влияе върху работите на тези власти", каза Цачева. Тя обаче припомни, че Конституцията предвижда изрично, че президентът може да се обръща към народа и Народното събрание. "Оттук следва въпросът: Считате ли, че действията на президента, последните му няколко публични изяви от огласяването на стенограмата и от тази пресконференция, която направи в събота, са в посока на умиротворител на нацията, на балансьор между различните политически сили и между различните власти?", попита Цачева. Самата тя отдава действията на президента на незачитане на централната роля, която има парламента в условията на парламентарна република, и на злоупотреба с пълномощията, които са му дадени по Конституция. "Какво означава президентът, който излъчва по същество противоречиви послания - веднъж казва: "Правителството на Бойко Борисов е без алтерантива" и в същото време атакува двамата вицепремиери в това правителство, финансовия и вътрешния министър - има ли такива правомощия президентът? Категорично няма", смята тя. Президентът не отговаря за политиката, която се води, и може да дава мнения и становища тогава, когато се искат, но той не може да става инициатор по сега действащата Конституция на подобни процеси, които стартира, добави председателят на парламента. "Явно някъде, на някакво друго ниво, има някакви схеми, които се разиграват, но аз много държа като председател на Народното събрание стриктно да се спазва Конституцията и да се знае в условията на парламентарната република къде е мястото на президента и къде е мястото на парламента. Какво означава в неговата пресконференция "Сега на ход е другата сграда"? За коя друга сграда има на предвид господин Първанов? той няма преки взаимоотношения с изпълнителната власт. Той трябва да балансира между различните власти. Сега на ход е Народното събрание. И то защото така е по действащата българска конституция в момента", категорична бе Цачева. Тя посочи, че именно за да се знаят принципните позиции, от които се изхожда, е инициирала публична дискусия в парламента сряда, 17 март, на тема "Държавна власт, правомощия и взаимодействия, и българските практики по прилагането на държавната власт в условията на парламентарната република".

В обществото има натрупани много негативи към съдебната система и в личен план много ме боли, защото все още се смятам за част от тази система, сподели тя. "Не оправдавам явна и директна намеса на изпълнителна, на законодателна власт или пък на президента в съдебната власт. Но тогава, когато има място за градивна критика за това, което се прави, тогава, когато виждаме едни процеси, които не приключват в съответните срокове така, както те са разписани в процесуалните закони, тогава има място за становища, макар и по-крайни", посочи Цачева. Във всички случаи трябва да има диалог, защото само чрез него биха могли да бъдат изведени онези принципни различия, които в момента пречат за една радикална промяна в съдебната система, смята председателят на Народното събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 8023 |13.03.2010 Цветанов: Президентът бяга от псевдонима “Гоце” . 26| 5589 |11.03.2010 Ив. Костов: Президентът има същите права като на безработен човек от улицата . 16| 4634 |09.03.2010 Президентът е грешен пред нацията, трябва да има импийчмънт . 13| 6220 |08.03.2010 Ген. Атанасов: Президентът е разговарял с Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads