Реклама / Ads
25| 6196 |01.11.2013 НОВИНИ

Приеха проекта за нов Изборен кодекс

.
Мая Манолова Източник: Булфото
Временната комисия по изработване на Изборния кодекс приключи работата си и сега са на ход парламентарните групи на четирите партии в Народното събрание. Депутатите приеха без дебати доклада на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. Документът беше представен от председателя на комисията Мая Манолова.
 

Председателят на комисията Мая Манолова заяви, че ще се постарае да предложи промени „възможно най-бързо", за да могат новите текстове да бъдат приети до края на годината.

"Смятам, че спекулациите, че няма проект, а има просто набор от предложения, трябва да спрат. Предлагаме въвеждане на преференциалното гласуване, машинно гласуване, което да не допуска злоупотреби с предварително разпечатани и разпространявани бюлетини, контрол върху това кой печата бюлетините", заяви Манолова.

Тя увери, че се прави всичко възможно за отстраняването на т. нар „мъртви души" от списъците, безплатно отразяване в обществените медии и възможност за медийни пакети за тези, които не получават държавна субсидия.

Работата на временната комисия за нов Изборен кодекс приключи още в средата на октомври и предостави на всички парламентарни групи изготвения проект. Те от своя страна трябва да го използват като основа за законодателна инициатива, на каквато въпросната временна комисия няма право.

Ще може да се гласува освен със знак "Х" и с "V". Предлага се и изцяло нов начин на конституиране на ЦИК. Нейният състав се предвижда да бъде намален и да се избира от парламента след публично изслушване. Освен това към ЦИК да има и Обществен съвет, предлага още комисията.

Предвижда се още намаляване на депозитите за участие в изборите – за партии да стане 2 500 лева, за коалиции – 5 000 лева, а за инициативни комитети – 100 лева. Проектът предвижда право да участват в местни и президентски избори да имат и хора с двойно гражданство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4886 |17.10.2013 Манолова: Имаме консенсус по новия Изборен кодекс . 10| 5026 |09.10.2013 Дончев потвърди: Спрени са два европроекта за 131 млн.евро . 6| 4823 |03.10.2013 ГЕРБ праща на елиминация новия Изборен кодекс . 108| 5214 |26.08.2013 БСП готови с вариант на Изборен кодекс до края на седмицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads