Реклама / Ads
3| 2618 |07.07.2023 НОВИНИ

Присъединяваме се към Европейския център за противодействие на хибридните заплахи

.
Присъединяваме се към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи Източник: БГНЕС
България ще стане официално част от Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи през септември. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на блицконтрол в Народното събрание.
 

Габриел ще посети центъра през септември, ще внесе нотификация за официалното присъединяване на България към Меморандума за разбирателство, подписан при създаване на Центъра, с което приключва и официалната процедура.

 

Необходимо е да се финализира по възможно най-ускорен начин процедурата за присъединяването на България към този център, подчерта вицепремиерът.

 

И припомни, че едва в началото на 2023 г. външното министерство, заедно със Секретариата по сигурността към Министерския съвет предприемат първи действия по присъединяване.

 

След това има решение от април, което е следващата стъпка. “Много важен момент беше 26 май 2023 г., когато Управителният съвет на Центъра за върхови постижения одобрява кандидатурата на България", посочи Габриел.

 

По думите ѝ след това е отправена покана към страната ни да финализира процедурата.


Европейският център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи е създаден през 2017 г. в Хелзинки. В основания от Финландия Център участват държавите – членки на Европейския съюз и съюзниците в НАТО.

 

Интересът на България от присъединяване към Центъра бе допълнително обусловен от променената европейска архитектура на сигурност, необходимостта от повишаване на устойчивостта на страната ни, постигането на по-адекватно разбиране на хибридните заплахи и навременно адресиране на уязвимостите в национален, регионален и европейски план.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2842 |04.07.2023 На косъм от трагедия: ”Летяща” кофа с цимент едва не уби дете и баща в центъра на София . 3| 5963 |03.07.2023 В Хага се открива център за разследвания на руската агресия в Украйна . 0| 3224 |02.07.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Драгалевци“ и в.з. Киноцентъра . 9| 3544 |29.06.2023 Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел: Слабият Путин е по-голяма опасност за Европейския съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads