Реклама / Ads
4| 3271 |05.04.2021 НОВИНИ

Проблемите при приемане на изборните книжа започнаха. Хората измръзнаха, оставени са без вода

.
Полина Витанова
”Нашите очаквания се оправдаха. Приемането става бавно, трудно, числата са много, сборните грешки в протоколите също, но тези грешки не довеждат до промяна в изборния резултат”, заяви Полина Витанова, секретар на 23-ти РИК-София, на брифинг в зала ”Арена Армеец”.
 

 По думите ѝ при разпределението на преференциите има доста грешки. Освен, че трябва да се разпределят, те трябва и да се сумират, което допълнително усложнява процеса.

 

"Новост е разликата, която те трябва да направят. От общия брой прееференции по кандидатски листи, трябва да извадят броя на преференции, за да получат числото без преференции. Това е новост в протокола, тъй като машинното и хартиеното гласуване се сумира и се обобщава в този протокол, но в същото време се вписва поотделно", допълни Полина Витанова.


Според нея тези грешки са могли да бъдат избегнати. "Една част от сумиранията не са заложени и няма такова изискване в Изборния кодекс да фигурират в протоколите. Ние сме на пореден номер 348 от 654", добави Полина Витанова.


Тя коментира, че с напредването на времето процесът ще става по-бавен. "При нас положението е аналогично. От 521 секции имаме обработени 350, имахме тежък работен изборен ден, с безброй много жалби, спирания, технически проблеми", каза още Валери Цолов, председател на 25-и РИК-София. Той бе категоричен, че противоепидемичните мерки са спазени.

 

Жена от избирателна комисия разказа по БТВ : „Хората се възмутиха от организацията при приемането на протоколите. Няма места за почивка. Не може да стоиш 24 часа без да има място, където да влезеш на топло. Поне да има напитки, за да може да се оводняваш.

 

От Бургас все още не са тръгнали бюлетините. "Ние сме тук от 1, 30 след полунощ и все още седим на пристанището на Бургас. Искам да питам дали тези, които организират изборите някога са били членове", разказа жена. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3456 |04.04.2021 Божков ще оспорва изборните резултати . 7| 4303 |04.04.2021 Десетки пред централата на ГЕРБ след изборните резултати . 1| 3264 |04.04.2021 В 21 ч. започват да пристигат изборните протоколи . 5| 3434 |01.04.2021 Над 20 хил. служители на МВР ще пазят изборните секции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads