Реклама / Ads
3| 5924 |13.04.2009 НОВИНИ

Продават „военното НДК” в края на мандата

.
Мин.на отбраната Николай Цонев Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
В оставащите два месеца и половина преди края на мандата на тройната коалиция Министерството на отбраната ще осъществи две от най-мащабните си сделки с имоти – продажбата на мегаломанския комплекс на бул.
 
Скобелев, известен като "военното НДК" и отстъпване правото на строеж на имот във варненския квартал "Владислав Варненчик".
Николай Цонев съобщи в понеделник след разговори с варненския кмет Кирил Йорданов, че в кратък срок ще бъде обявен търгът за отдаването на право на строеж върху имота в Варна.
Подобна процедура се реализира за пръв път от държавната администрация.

Николай Цонев съобщи, че данъчната оценка на правото на строеж е 44 млн. лева. Така по закон търгът ще бъде със стартова цена – 60 млн. - лева – данъчната оценка плюс 40%. Фирмите, които искат да строят върху парцела, може да предложат пари кеш или определен брой апартаменти, които ще се ползват от нуждаещите се военнослужещи.
Идейният проект за жилищния комплекс вече е готов. Комплексът ще включва 1720 апартамента, магазини, детски градини и осигурени места за паркиране.



„военното НДК”

Първоначално министерството планираше да отстъпи право на строителство и върху имот от около 60 дка в столичния квартал "Обеля". Към имота обаче са предявили претенции за собственост частни лица и се очаква съдебно решение.
Военният министър Николай Цонев съобщи за Меdiapool, че до две седмици Националният армейски център в столицата ще бъде обявен за продан, след като миналата седмица Министерският съвет промени статута му от публична в частна държавна собственост. Началната цена на апетитния имот ще бъде 100 млн. лева.
Очакванията на министерството обаче са, че в касата му ще влязат далеч повече пари.

Мегакомплексът е построен върху близо 14 дка и включва подземен паркинг, кино-конферентна зала, офиси, магазини, луксозна хотелска част, ресторанти, спа-център и други с обща разгъната застроена площ 50 хил. кв. м. Според Николай Цонев разходите на МО за строителството на комплекса са 20 млн. лева, но неофициално се твърди, че те са с няколко милиона лева повече.

Паралелно с двете мащабни сделки Министерството на отбраната провежда и ред други търгове за продажба на имоти с отпаднала необходимост за армията. С част от придобитите средства министерството планира да закупи апартаменти, които да влязат в оборотния фонд на министерството и да бъдат използвани от нуждаещите се военнослужещи.
В рамките на визитата си във Варна Николай Цонев се е договорил с общината за ремонта на спортната база във Военноморското училище "Н. Й. Вапцаров".

Средствата за ремонт на басейна и спортните площадки в учебното заведение ще бъдат поети от кметството, като се очаква разходите да надхвърлят 1.5 млн. лева. За сметка на това Министерство на отбраната е дало съгласие след ремонта спортната база да се използва от всички варненци в определени часове. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5635 |28.01.2009 Продават инфраструктурата на Слънчев бряг на частен инвеститор, община Несебър я иска без пари . 3| 6048 |03.12.2008 Край на кризата: $2500 заплата, ако продавате тайландски сувенири . 2| 4985 |20.12.2007 Болниците вече ще могат да се продават, стига да не сменят дейността . 0| 4771 |20.10.2007 Хашлаци от Мездра хванати да продават дрога в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads